Caliti in putin ulei si cateva linguri de apa, intai ceapa verde, apoi adaugati morcovii, telina, ardeiul si ciupercile. Dunstuiti, doar pana ce legumele incep sa se inmoaie. Puneti 1 pahar cu apa calda si lasati pe foc, acoperit, inca 10 min, amestecand ocazional. Puneti orezul, condimentati cu putina sare, piper, paprika si adaugati apa (3 masuri de apa la 1 masura de orez). Lasati acoperit, la foc potrivit, pana ce orezul este facut si apa absorbita. Spre sfarsit, adaugati patrunjelul verde. Serviti cat este cald, simplu sau ca garnitura, presarat cu patrunjel verde, tocat marunt.

Caliti in putin ulei si cateva linguri de apa, intai ceapa verde, apoi adaugati morcovii, telina, ardeiul si ciupercile. Dunstuiti, doar pana ce legumele incep sa se inmoaie. Puneti 1 pahar cu apa calda si lasati pe foc, acoperit, inca 10 min, amestecand ocazional. Puneti orezul, condimentati cu putina sare, piper, paprika si adaugati apa (3 masuri de apa la 1 masura de orez). Lasati acoperit, la foc potrivit, pana ce orezul este facut si apa absorbita. Spre sfarsit, adaugati patrunjelul verde. Serviti cat este cald, simplu sau ca garnitura, presarat cu patrunjel verde, tocat marunt. Orezul salbatic nu este de fapt orez; sunt semintele unei plante erbacee din America de Nord (originar din zona Marilor Lacuri) si China nu stiu cine si de ce i-a zis asa Desi il numim orez salbatic sau orez indian, acesta nici macar nu este inrudit cu orezul propriu-zis (genul Oryza), ci se prezinta sub forma unor boabele lungi, subtiri si negre ale unei plante erbacee (genul Zizania). Important este ca in compozitia acestor seminte se aduna proteine, vitamine din complexul b, minerale esentiale, grasimi nesaturate etc. Specialistii apreciaza ca orezul salbatic este un depozit incredibil de substante nutritive, continand mai multe proteine decat ovazul sau decat orezul brun. In plus, dieta care contine orez salbatic are efect de scadere a nivelului colesterolului rau. De asemenea, acest aliment mentine nivelul de energie in organism, combate efectele stresului si contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare. Terapeutii mai recomanda acest aliment in afectiuni precum depresia, starile de irascibilitate insotite de insomnii si de epuizare fizica si psihica. Orezul salbatic, cu un gust fin de nuca, are textura mai dura si are nevoie de timpi de fierbere mai mari (circa 30- 35 min). Gatit, devine pufos, iar boabele sunt separate. Atunci cand este fiert prea mult, stratul superior al bobului se sparge, iar boabele devin mai moi si lipicioase. Este potrivit pentru umpluturi, salate, garnituri si nu numai, utilizat, de obicei, in amestec cu alte tipuri de orez. Merge foarte bine in combinatie cu orezul integral sau cu fratele lui adevarat - orezul alb.