Crema de unt si scortisoara Mixati untul cu zaharul si scortisoara pana obtineti o crema spumoasa. Dati deoparte si pastrati la temperatura camerei. Aluat Alifiati drojdia cu 2 lingurite de zahar din cantitatea precizata. Separat, mixati bine oul si galbenusurile impreuna cu sarea, restul de zahar, extractul / esenta de vanilie si coaja rasa de lamaie, pana ce zaharul este topit. Inglobati laptele caldut si drojdia activata. Turnati putin cate putin peste faina cernuta, amestecand intai cu o spatula, apoi cu mana, pana se formeaza un aluat ce poate fi framantat. Adaugati untul topit si racorit si framantati in continuare pana aluatul incepe sa formeze basici si nu se mai lipeste de maini si vas. * La nevoie, daca aluatul este prea moale adaugati inca 1- 2 linguri faina sau 1-2 linguri lapte caldut, daca este prea tare. Dati forma de minge, asezati aluatul intr-un vas uns cu putin ulei, infoliati, acoperiti cu un servet gros si lasati la dospit, intr-un loc cald, pana isi dubleaza volumul. Scoateti aluatul pe planul de lucru uns cu ulei si impartiti in 12 bucati egale. Luati pe rand cate o bucata si intindeti-o intr-o foaie elipsoidala cu o grosime de 3- 4 mm. Ungeti uniform cu cate 1 lingurita din crema de unt cu scortisoara ( daca le doriti mai dulci, puteti presarati peste crema zahar tos). Taiati fasii late de aprox 1 cm, pe partea mai lunga a bucatii de aluat, din dreapta spre stanga, pana aproape de capatul opus, fara a sectiona in intregime marginea aluatului din stanga, folosind un cutit bine ascutit sau rola de patiserie. Rulati aluatul oblic, incepand de la stanga spre dreapta si tinand de capatul ruloului format in stanga. Rasuciti apoi ruloul obtinut in forma de spirala, formand o coronita. Introduceti capatul ruloului dedesubt. Transferati in tava tapetata cu hartie de copt. Procedati identic cu restul bucatelelor de aluat. Lasati 20- 30 min la crescut, in loc cald sau pana ce isi dubleaza volumul. Ungeti delicat cu galbenus usor batut cu 1-2 lingurite de apa. Dati la cuptorul incins, pentru cca 25 min, la 180 grade sau pana ce sunt coapte si frumos rumenite. Glazurati. Glazura Amestecati bine zaharul pudra cu aprox 1 lingura de apa rece, turnata picatura cu picatura, pana cand obtineti o compozitie de consistenta smantanei. Stropiti cu glazura, cat sunt fierbinti, imediat ce sunt scoase din cuptor. Lasati pe un gratar la racit.

Crema de unt si scortisoara Mixati untul cu zaharul si scortisoara pana obtineti o crema spumoasa. Dati deoparte si pastrati la temperatura camerei. Aluat Alifiati drojdia cu 2 lingurite de zahar din cantitatea precizata. Separat, mixati bine oul si galbenusurile impreuna cu sarea, restul de zahar, extractul / esenta de vanilie si coaja rasa de lamaie, pana ce zaharul este topit. Inglobati laptele caldut si drojdia activata. Turnati putin cate putin peste faina cernuta, amestecand intai cu o spatula, apoi cu mana, pana se formeaza un aluat ce poate fi framantat. Adaugati untul topit si racorit si framantati in continuare pana aluatul incepe sa formeze basici si nu se mai lipeste de maini si vas. * La nevoie, daca aluatul este prea moale adaugati inca 1- 2 linguri faina sau 1-2 linguri lapte caldut, daca este prea tare. Dati forma de minge, asezati aluatul intr-un vas uns cu putin ulei, infoliati, acoperiti cu un servet gros si lasati la dospit, intr-un loc cald, pana isi dubleaza volumul. Scoateti aluatul pe planul de lucru uns cu ulei si impartiti in 12 bucati egale. Luati pe rand cate o bucata si intindeti-o intr-o foaie elipsoidala cu o grosime de 3- 4 mm. Ungeti uniform cu cate 1 lingurita din crema de unt cu scortisoara ( daca le doriti mai dulci, puteti presarati peste crema zahar tos). Taiati fasii late de aprox 1 cm, pe partea mai lunga a bucatii de aluat, din dreapta spre stanga, pana aproape de capatul opus, fara a sectiona in intregime marginea aluatului din stanga, folosind un cutit bine ascutit sau rola de patiserie. Rulati aluatul oblic, incepand de la stanga spre dreapta si tinand de capatul ruloului format in stanga. Rasuciti apoi ruloul obtinut in forma de spirala, formand o coronita. Introduceti capatul ruloului dedesubt. Transferati in tava tapetata cu hartie de copt. Procedati identic cu restul bucatelelor de aluat. Lasati 20- 30 min la crescut, in loc cald sau pana ce isi dubleaza volumul. Ungeti delicat cu galbenus usor batut cu 1-2 lingurite de apa. Dati la cuptorul incins, pentru cca 25 min, la 180 grade sau pana ce sunt coapte si frumos rumenite. Glazurati. Glazura Amestecati bine zaharul pudra cu aprox 1 lingura de apa rece, turnata picatura cu picatura, pana cand obtineti o compozitie de consistenta smantanei. Stropiti cu glazura, cat sunt fierbinti, imediat ce sunt scoase din cuptor. Lasati pe un gratar la racit.