Cata fericire de cand vara a sosit si prin pietele noastre. Parca toate dorintele mele sunt inghesuite in frunze parfumate de gradina proaspat udata de lacrimile fericite ale cerului. Dorinta de vara ma duce in plimbari prin piata bogata din cartier precum doamnele de altadata la Bulevard. Este cam ciudata comparatia, dar asa simt cand intru in piata mea de cartier, bogata in culori, vie, frematand de vise si dorinte atat de pamantesti. Ne cunoastem si ne salutam cu zambete sincere, vanzatorul, cel care isi aranjeaza cat poate de bine si colorat taraba, si eu, cea care ma invart de multe ori nehotarata ce vreau sa cumpar, dar in acele momente imi incarc retina cu prospetimea unor gradini visate si dorite. De cele mai multe ori imi fac meniul pe loc, in piata vie si ademenitoare precum cantecul sirenelor in largul marilor. Este mai incitant si, trebuie sa recunosc ca imi face chiar placere, surpriza meniului poate fi o aventura pentru mine si familia mea.

Imi plac combinatiile ad-hoc, si, cu riscul de a esua, incerc diferite amestecuri precum cel de azi, care, si pe mine m-a surprins placut.

Deci daca ai incredere, incearca, nu vei regreta:Alege cartofii cei mai mici si-i pune la inmuiat intr-un bol cu apa rece. Ii lasi in apa cam 15 minute.

Cat se inmoaie cartofii, pregateste varza: pune apa la fiert intr-o cratita ceva mai mare, la care adaugi un praf de sare, nu prea mult. Taie varza in doua jumatati egale (taietura sa fie prin cotor ca sa poata fi eliminat usor atunci cand vei taia varza) si cand fierbe apa rastoarna-le in apa. Lasi la fiert cam 10 minute (de cand incepe sa clocoteasca apa).

Varza de vara eu intotdeauna o oparesc pentru ca este putin cam grea pentru ficat, fiere si stomac (ulcer). Dupa ce s-a inmuiat putin varza, le scoti din apa si le pui la scurs intr-o strecuratoare.

Curata ceapa si usturoiul verde si spala la jet de apa rece, taie in rondele mici si le inmoaie cam 10 minute pe foc intr-o cratita cu ulei de masline. Daca varza s-a racit, stoarce de apa si taie in fasii mici pe care le rastorni in cratita peste ceapa si usturoi.

Lasa la foc potrivit sa se cunoasca bine cu ceapa si usturoiul, si, intre timp, pregateste cartofii. Cartofii foarte mici ii speli foarte bine, fara sa-i cureti de coaja si ii prajesti in friteuse. Daca ai o retinere vis-a-vis de coaja cartofilor (desi eu iti garantez ca nu trebuie, vor iesi superb fara sa simti coaja care este foarte sutire), alege cartofii putin mai mari si curata-i de coaja.

Condimenteaza varza cu putin cimbru, paprica dulce si sareaza asa cum iti place.

Lasi pe foc pana se inmoaie varza, iar intre timp opareste rosiile si le cojeste, dupa care le tai in cuburi cat de mari iti plac si le rastorni peste varza.

Amesteca bine si lasa sa fiarba pana ce sucul scade complet. Poti sa lasi focul putin mai tare, si prajeste putin varza. Adauga cartofii prajiti si mai lasa pe foc cam 10 minute la foc mai mare, dar sa nu uiti ca trebuie sa mai amesteci din cand in cand si sa nu acoperi cu capac.

Curata mararul si spala la jet de apa rece si rastoarna-l peste varza doar atunci cand este gata si dai deoparte de pe foc. i daca iti place mamaliguta, poti face repede una la cuptorul cu microunde asa cum o fac eu (http://gratziela-retete.blogspot.com/search/label/M%C4%83m%C4%83ligu%C5%A3a%20mea%20cu%20ibricul%20microplus%20Tupperware), sau poti servi cu paine si un ardei iute. Pentru un parfum unic si imbietor orneaza cu frunze de tarhon proaspat.

Hai curaj, gusta! Nu-i asa ca te-am surprins?! Cat de bine se combina un cartof rotofei rasfatat in baia de ulei cu varza tavalita in tigaie! i daca pana acum nu ai avut timp sa vezi ca florile de salcam s-au scuturat, priveste aleea din fata ta care este pomadata cu flori albe, parfumate, ce si-au dat tributul pe acest an. Paseste peste ele cu clipa unui visator ce-si pune la picioare parfum de salcam si isi deschide ochii spre cerul plin de stele, spre un taram de vis, indepartat si plin de sperante. Asculta ciripitul galagios al unui vrabioi pierdut de stol si te gandesti ce bine este in gradina ta de vis!