In Iordania,labaneh( labneh) sau iaurt concentrat este un aliment specific beduin,de baza la micul dejun, cina, mezze si in prepararea diferitelor sandviciuri.

Se gaseste pe piata sub 2 forme:labaneh cremos si labaneh concentrat, produs in anumite regiuni din Iordania:Jerash,Ajloun si Karak, in mici fabrici de produse lactate.

Se fac bilute de labaneh concentrat de forma unei nuci si se roleaza prin susan,zaatar,chermoula siezkhah.

Chermoula este un condiment specific tarilor arabe din Africa de nord( Tunisia,Maroc,Algeria) si este o combinatie de ierburi aromate; se foloseste pentru a marina pestele sau carnea.

Compozitia este urmatoarea:-1/2 ceapa taiata marunt-1 lingurita frunza de coriandru verde tocat marunt-1 catel de usturoi zdrobit-2 linguri suc de lamaie-2 lingurite frunza de patrunjel tocat marunt-3 lingurite de chimin macinat-2 lingurite de boia iute-2 lingurite de curcuma-1 varf de cutit de piper cayenne-1 varf de cutit piper macinat-1 praf de sareEzkhah -Semintele negre binecuvantate( sau norocoase) Ezkhah in limba araba este cunoscuta sub mai multe nume: habbet al-suda( seminte negre) sau habbah al Baraka (seminte noocoase, binecuvantate) si este un condiment foarte popular si reprezinta semintele plantei Nigella sativa.

Nigella sativa este o planta din familia Ranunculaceae si creste in sudul si sud-estul Asiei si in regiunile Marii Mediterane si este cunoscuta din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile sale terapeutice.

Seminte de Nigella sativa au fost descoperite si in mormantul faraonului Tutankamon; de asemenea sunt pomenite in Vechiul Testament si Coran pentru proprietatile lor de vindecare a numeroase boli.

Medicii antichitatii,Dioskorides,Hipocrate si Avicenna au folosit aceste seminte pebtru a trata boli de ficat si digestive,dureri de cap si de dinti,pentru stimularea secretiei lactate la femei care alaptau,congestii pulmonare,etc.

Medicina moderna a descoperit ca sunt foarte utile in tratamentul astmului bronsic,a abceselor si ca ar poseda si efecte anti-canceroase.

Semintele de Nigella sativa nu au un miros prea puternic, dar cand se macina sau se zdrobesc in dinti au un gust asemanator cu oregano si putin iute.

In Iordania se foloseste drept condiment pentru a da un plus de aroma la telemeaua de oaie; pentru painea armeneasca ( un fel de lipie din alauat dospit si presarata cu seminte de Nigella) si condiment pentru numeroase mancaruri.

Za atar este un condiment specific tarilor arabe preparat din oregano uscat,lamaita,maghiran,seminte de susan prajite,sare.

Este in general preparat acasa de majoritata gospodinelor de la sate si condimentele folosite sunt tinute secrete.

Se pot adauga o varietate de alte condiment cum ar fi:cimbru,chimin,coriandru,fenicol.

In Palestina reteta include chimin dulce ( carawe sau fenicol).

In Liban se adauga adesea sumac, un condiment care da o culoare rosie inchisa.

In Egipt acest condiment se prepara cu scortisoara,cuisoare si muguri de trandafir.

Se foloseste in numeroase mancaruri si aluaturi.

Prepararea iaurtului( laban )Se incalzeste laptele la foc mic pana fierbe; se lasa sa se raceasca, dar nu de tot, sa fie doar caldut.

Se amesteca 4 linguri de lapte caldut cu iaurtul si se adauga restului de lapte; se amesteca bine pentru a se omogeniza.

Se transfera intr-un vas de sticla sau de lut si se pune intr-o patura la caldura; se lasa 6-8 ore pana se intareste.

Preparare labaneh Iaurtul astfel obtinut se amesteca bine cu sarea si se pune in bucata de muselina; aceasta se leaga si se agata pe robinetul de la chiuveta, lasandu-l sa se scurga bine de zer cca 1-2 zile.

Se fac bilute de labaneh de marimea unei nuci, care se roleaza in za atar, susan,chermoula sau ezkhah.

Se aseaza pe un platou sau in farfurii traditionale pentru aperitivele arabesti si se stropesc cu ulei de masline virgin.

Pofta buna!