Azi am scos de la naftalina :D una din retetele foarte vechi ale mamei mele. Prajitura Zserbo, cum se gaseste in caietul ei, Greta Garbo, Gerbeaud, Jerbo cum am vazut ca se mai gaseste pe diverse pagini pe net. Aceasta prajitura este creatia de cofetarului sef de la Gerbeaud, o vestita cofetarie din Budapesta. Drept sa spun niciodata nu mi-a placut in mod deosebit aceasta prajitura cu gem si nuca. Prea banala. Mie imi plac prajiturile cremoase, spumoase in general. Si nu stiu ce mi-a venit azi sa fac aceasta prajitura, cert e ca l-am fericit pe dl. sot care e in stare sa dea gata toata tava in 2 ore. :D Si tocmai am constatat ca de vreo doua luni n-am mai postat decat prajituri si torturi pe blog, deci ar fi cazul sa mai postez si alte retete. :DDar sa revenim la prajitura noastra.

Drojdia se pune in laptele cald amestecat cu o lingura de zahar si se lasa sa dospeasca. Intr-un bol se amesteca faina cu untul moale, se adauga smantana, oul + galbenusul, coaja de lamaie si se toarna laptele cu drojdia. Se framanta un aluat moale, destul de elastic si nelipicios care se imparte in 3 bile (pe cat posibil egale) si se lasa la loc cald sa creasca timp de o ora.

Intr-o tava se pune hartie de copt si se intinde prima foaie pe planseta usor infainata. Se pune prima foaie in tava, se unge cu jumatate din cantitatea de gem, se presara jumatate din amestecul de nuca si zahar, se pune a doua foaie, din nou gem si restul de nuca+zahar si se acopera cu a treia foaie. Foaia de deasupra se inteapa din loc in loc cu o furculita, apoi se pune tava in cuptor. Dupa 30 minute e bine sa verificati cu o scobitoare daca s-a copt suficient.

Oricum ea trebuie sa ramana destul de alba, sa nu fie prea rumena pentru ca devine uscata si tare daca o lasam prea mult in cuptor. Dupa ce s-a racit se glazureaza cu ciocolata topita si optional se poate face si un grilaj de ciocolata alba, pentru un aspect mai deosebit. (Da bine in poze :D)