Un cozonac super bun! Ingrediente simple pentru un cozonac clasic!Se inmoaie drojdia cu putin lapte, 1 lingurita de zahar, 1 lingurita faina si se amesteca bine, apoi se acopera cu un prosop si se pune la crescut la caldura. Dupa ce a crescut drojdia, se amesteca cu compozitia de maia pastrata la cald, se amesteca bine, apoi se pune din nou la crescut, la loc cald.

Intre timp laptele se pune la fiert cu osanza si coja de lamaie, cca. 10 minute la foc mic cca. 15 minute. Amestecul de lapte si osanza se adauga la faina cernuta, intr-un vas mare, se amesteca pana se omogenizeaza toate ingredientele, adaugandu-se si maiaua de mai sus. Galbenusurile de ou se amesteca cu putin ulei si se adauga la amestecul de mai sus. Se ung mainile cu ulei si se continua framantarea pana coca face basici, amestecindu-se cca. 1 ora. Aluatul nu trebuie sa fie tare, ci mai mult moale. Se lasa la crescut intr-un loc caldut, ferit de curenti de are cca. 2 ore. Intre timp se prepara umplutura, nucile macinate se amesteca cu zaharul si pudra de cacao.

Cand aluatul a crescut bine se iau bucati, se intind putin pe masa unsa cu ulei (de abia acum mi-am dat seama de ce nu-mi ieseau cozonacii, eu presaram faina, ca sa nu se lipeasca, mare greseala :D), se presara cu umplutura de nuci si bucatile de rahat taiate marunt. Se ruleaza, se pun in tava de cozonac, se lasa sa creasca, se ung cu galbenus desfacut cu putin lapte si se da la cuptor, la foc mic, cca. 1 ora. Intre timp se face un sirop din putina apa (cca. 1 pahar) si zahar (cca.2 linguri). Dupa ce s-au copt cozonacii, se scot din cuptor se ung cu siropul de zahar, apoi se presara zahar pudra, se rastoarna din tava, se lasa pe o parte, lasandu-se la racorit, rasucindu-se pe fiecare parte. Atentie nu se lasa intr-o singura pozitie, fiindca se vor dezumfla.