Detalii Prajitura Cu Crema De Ness
Ingrediente:
Blat: 6 oua,
6 linguri zahar,
6 linguri faina,
4 linguri ulei,
coaja rasa de la o lamaie,
un praf de copt,
Crema nr,
1: 5 galbenusuri,
2 plicuri budinca de vanilie,
1 lingura faina,
12 linguri zahar,
1,
5l lapte dulce fiert,
1 lingura esenta vanilie,
Crema nr,
2: 5 albusuri,
18 linguri zahar,
3 lingurite cu varf ness (pulbere),
Pentru decor: ciocolata rasa,
nucu sau alune prajite
Blatul: Se bat albusurile (spuma tare) cu zaharul. Galbenusurile se amesteca cu coaja de lamaie si uleiul. Se amesteca compozitia de galbenus in cea de albus, se adauga faina cernuta impreuna cu praful de copt (cu grija sa nu cada albusurile). Se pune hartie de copt intr-o tava (36/36cm), se toarna aluatul si se coace la foc mic aprox. 20min. Se scoate tava din cuptor si se lasa sa se racoreasca in bucatarie. Intre timp, pregatiti crema nr. 1, astfel: Amestecati faina cu praful de budinca si turnati usor laptele rece. Amestecati pana obtineti o compozitie fara cocoloase. Amestecati galbenusurile cu zaharul si turnati amestecul de lapte. Fierbeti pe baie de aburi pana se ingroasa bine (aprox. 20min. ), apoi lasati sa se racoreasca. Presati cu o lingura, untul de peretii unui castron, ca sa iasa apa (altfel riscati sa se taie crema). Amestecati crema de vanilie (inca calda! ) cu untul si cu esenta de vanilie. Taiati marginile blatului si puneti deasupra crema cat timp este calda. Asa se va intinde mai usor si se va lipi de blat. Dati totul de-oparte. De-acum, preagatiti crema nr. 2, astfel: Bateti spuma tare, albusurile (care v-au ramas de la crema nr. 1) cu 7linguri de zahar. Adaugati ness-ul si bateti pana se omogenizeaza. Dati de-oparte. Intr-o craticioara cu coada (1l), puneti pe foc mic, 11 linguri de zahar si o lingura de apa, sa se caramelizeze. Cand tot zaharul a devenit lichid, turnati-l fir in compozitia de albus si amestecati energic cu o lingura de lemn. Compozitia aceasta isi mareste volumul de aceea trebuie sa folositi un castron mare (minim 3l). Daca zaharul se raceste, mai puneti-l pe foc mic cateva minute. Este esential ca temperatura zaharului caramelizat, sa fie foarte mare. Este bine daca va toarna altcineva zaharul, ca sa puteti amesteca energic. Atentie sa nu va frigeti! Trebuie sa lucrati repede pentru ca sa nu se formeze bucati mari de zahar caramel racit in crema. Crema este reusita daca are aspect omogen si bucati foarte fine crocante de zahar. Cat timp aceasta crema este calda, turnati-o peste prajitura si repartizati-o uniform cu ajutorul unei furculite. Lucrati repede deoarece daca se raceste, este cam greu sa o mai intindeti uniform. Puneti deasupra ciocolata rasa, nuci sau alune prajite sau si unele si celelalte. Dati prajitura la rece 3-4 ore (sau mai bine pana a 2-a zi).
Blatul: Se bat albusurile (spuma tare) cu zaharul. Galbenusurile se amesteca cu coaja de lamaie si uleiul. Se amesteca compozitia de galbenus in cea de albus, se adauga faina cernuta impreuna cu praful de copt (cu grija sa nu cada albusurile). Se pune hartie de copt intr-o tava (36/36cm), se toarna aluatul si se coace la foc mic aprox. 20min. Se scoate tava din cuptor si se lasa sa se racoreasca in bucatarie. Intre timp, pregatiti crema nr. 1, astfel: Amestecati faina cu praful de budinca si turnati usor laptele rece. Amestecati pana obtineti o compozitie fara cocoloase. Amestecati galbenusurile cu zaharul si turnati amestecul de lapte. Fierbeti pe baie de aburi pana se ingroasa bine (aprox. 20min. ), apoi lasati sa se racoreasca. Presati cu o lingura, untul de peretii unui castron, ca sa iasa apa (altfel riscati sa se taie crema). Amestecati crema de vanilie (inca calda! ) cu untul si cu esenta de vanilie. Taiati marginile blatului si puneti deasupra crema cat timp este calda. Asa se va intinde mai usor si se va lipi de blat. Dati totul de-oparte. De-acum, preagatiti crema nr. 2, astfel: Bateti spuma tare, albusurile (care v-au ramas de la crema nr. 1) cu 7linguri de zahar. Adaugati ness-ul si bateti pana se omogenizeaza. Dati de-oparte. Intr-o craticioara cu coada (1l), puneti pe foc mic, 11 linguri de zahar si o lingura de apa, sa se caramelizeze. Cand tot zaharul a devenit lichid, turnati-l fir in compozitia de albus si amestecati energic cu o lingura de lemn. Compozitia aceasta isi mareste volumul de aceea trebuie sa folositi un castron mare (minim 3l). Daca zaharul se raceste, mai puneti-l pe foc mic cateva minute. Este esential ca temperatura zaharului caramelizat, sa fie foarte mare. Este bine daca va toarna altcineva zaharul, ca sa puteti amesteca energic. Atentie sa nu va frigeti! Trebuie sa lucrati repede pentru ca sa nu se formeze bucati mari de zahar caramel racit in crema. Crema este reusita daca are aspect omogen si bucati foarte fine crocante de zahar. Cat timp aceasta crema este calda, turnati-o peste prajitura si repartizati-o uniform cu ajutorul unei furculite. Lucrati repede deoarece daca se raceste, este cam greu sa o mai intindeti uniform. Puneti deasupra ciocolata rasa, nuci sau alune prajite sau si unele si celelalte. Dati prajitura la rece 3-4 ore (sau mai bine pana a 2-a zi).