Am copt pe gratar cu lemne atat vinetele cat si ardeii.

Ardeii gata copti ii punem intr-un vas,presaram putina sare peste ei si ii acoperim cu un capac.

Lasam pana cand acestia se aburesc si se mai racoresc si apoi trecem la operatiunea curatat...indepartam coaja, cotoarele si semintele. Vinetele se curata si ele si apoi se lasa la scurs.

Tocam vinetele ca pentru salata. Ardeii ii taiem fasiute sau cubulete cu ajutorul unui cutit.

Intr-o cratita mai inalta incalzim uleiul si adaugam ceapa taiata marunt.

Este bine ca sub cratita sa punem o plita astfel incat sa prevenim lipirea.

Lasam pana cand ceapa devine translucida apoi adaugam pe rand vinetele, ardeiul kapia si bulionul(eu am avut bulion facut in casa).

Amestecam si lasam la foc potrivit.

Adaugm foile de dafin si cateva boabe de piper.

Condimentam dupa gust cu sare si piper.

Lasam sa fiarba, amestecand cu ajutorul unei linguri de lemn sa nu se prinda, pana se ridica uleiul deasupra.

Luam de pe foc, indepartam frunzele de dafin si turnam fierbinte in borcane curate si uscate .

Borcanele se capacesc si se fierb in baie de apa timp de 25 minute din momentul in care incepe sa clocoteasca apa.

Borcanele cu zacusca se lasa sa se raceasca in apa in care au fiert, apoi se aseaza la loc uscat si racoros.

Daca facem o cantitate mai mica de zacusca pe care o consumam repede atunci repartizam zacusca in borcane, lasam sa se raceasca,le acoprim si le putem tine in frigider.

Se consuma rece,pe paine calda sau prajita.