Este un tort pregatit pentru aniversarea a 30 de ani de casnicie a unor prieteni.

Pentru ca au preferat sa fie cu ciocolata,m-am gandit ca cel mai bine s-ar combina cu menta si niste visine din acelea foarte bune. Nu am sectiune dar voi pune poze cu etapele de preparare. Pentru ca a fost o zi tare mohorata,pozele au iesit destul de intunecate. Sper insa ca reteta mea sa va inspire.

Am pregatit mai intai blatul pentru tort.

Un blat foarte simplu,o reteta pe care v-o recomand si o folosesc mereu la torturi.

De data aceasta l-am facut cu cacao,ca sa se potriveasca mai bine cu crema de ciocolata si menta.

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

Am tapetat tava cu hartie de copt.

Ouale le-am mixat cu zaharul 15-20 de minute pana si-au triplat volumul si paletele mixerului lasa urme in compozitie.

Compozitia trebuie sa incorporeze suficient aer pentru a obtine un blat pufos.

Am adaugat si vanilie.

Faina am amestecat-o cu sarea,praful de copt si cacaoa,apoi am incorporat-o cu ajutorul unui tel in trei reprize.

Va trebui amestecat cu multa grija cu miscari de rasturnare,pentru a nu pierde aerul din compozitie.

Am preincalzit cuptorul la 180 de grade.

Am pus compozitia in tava si am lasat la cuptor pentru 35 de minute.

In primele 20-25 de minute nu se va deschide usa cuptorului,ideal ar fi de verificat doar la 30 de minute.

Am oprit cuptorul si am lasat blatul sa se raceasca in cuptor,apoi l-am scos pe un gratar.

L-am taiat a doua zi.

Pnetru crema ce mascarpone cu menta,am topit ciocolata impreuna cu frisca pe baie de aburi,apoi am adaugar siropul de menta cate putin ca sa n-o subtiem prea tare.

Am lasat sa se raceasca compozitia.

Crema Mascarpone am mixat-o cu zaharul pudra,apoi am pus treptat ciocolata racita.

Am maruntit ciocolata si am pus-o peste crema.

Am lasat crema la frigider pana la asamblare.

Am pregatit apoi crema de ciocolata.

Ciocolata am topit-o cu frisca pe baie de aburi,am adaugat romul si am lasat sa se raceasca.

Untul l-am mixat cu zaharul pudra,apoi am adaugat ciocolata racita.

Blatul l-am taiat in doua locuri,pe orizontala,peste primul blat am pus crema de menta,peste al doilea blat am pus crema de ciocolata si visinele,apoi am pus cel de-al treilea blat.

In exteriorul tortului am pus crema de ciocolata.

L-am lasat la frigider pana am prtegatit glazura si coala(care ar fi trebuit sa fie o dantela) de ciocolata.

Pentru coala de ciocolata,am topit ciocolata pe baie de aburi si dupa ce s-a intarit putin,am facut diferite forme pe fasiile de hartie pregatite.

Hartia trebuie sa fie suficient de lunga pentru a imbraca circumferinta tortului.

Eu am taiat doua fasii pentru a lucra mai usor cu ea.

Cand ciocolata s-a intarit atat cat sa nu curga,am luat cu grija hartia si am lipit-o pe marginea tortului.

Am pus la frigider pana s-a intarit,apoi am desprins usor hartia.

Pentru glazura am topit ciocolata si am adaugat frisca si lapte pana la consistenta dorita.

Laptele ii va da un luciu mai frumos decat frisca.

Am pus deasupra glazura si dupa ce s-a intarit,am ornat cu crema de menta,tablete de ciocolata cu menta si bilute argintii. Pofta buna !!!!