De sezon! Abia astept s-o prepar si in varianta sarata cu telemea de capra sau oi :) (veche ;) ) Reteta am preluat-o de la lalena.ro1. In bolul pentru aluat, torni apa fierbinte si uleiul.2. In alt castronel amesteci faina cu praful de copt si sarea.3. Adauga faina in apa cu ulei, amesteci bine la inceput cu telul ca sa nu se faca cocoloase, apoi cu o lingura sau spatula.4. Rezulta un aluat moale ca plastilina si deloc lipicios. Il lasi asa in bol pentru 20-30 minute la odihnit (timp in care vei pregati umplutura).5. Dupa acest timp aluatul odihnit il framanti putin pe blatul de lucru. Infainezi doar daca are tendinta sa se lipeasca. Devine foarte neted, placut si perfect de lucrat.6. Taie hartie de copt pe masura tavii celei mai mari de aragaz.7. Macini nucile la robot pastrand o granulatie mare sau cum am procedat eu, le-am pus intr-o punga si zdrobit cu sucitorul.8. Scoti samburii la prune, le tai in sferturi (in 4 pe lung am preferat). 9. 3 linguri de zahar le amesteci cu amidonul intr-o farfurie. Rastorni peste fructe si amesteci. Atentie, daca fructele nu sunt zemoase, cum am avut eu aceste prune care nu erau rascoapte, puteam sa nu mai pun deloc acest amidon sau cel mult o lingura rasa.10.

Incingi cuptorul la 180grade.

La cuptorul meu pe gaz care arde cam tare la baza prajiturile, pun o tava groasa pe vatra.11.

Blatul de lucru lucios nu este nevoie sa il infainezi. decat daca este aderent. Intinde cu sucitorul o foaie mai mare, cam de dimensiunea tavii de aragaz cu 4 ochiuri. Sa ai grija sa fie mai groasa la mijloc si mai subtire la margini.12.

Rulezi pe facalet foaia si o transferi pe hartia de copt.13.

O presari cu tot grisul doar central (eu trebuia sa pun doar 1 lingura nefiind foarte zemoase) si marginile se vor intoarce peste umplutura.14.

In mijloc rastorni toata umplutura. Nivelezi doar putin, lasand cam 8cm perimetral liber. Eu am intors inutil mai mult. Si acum, dupa ce am facut-o, va indemn sa construiti gramah=joara de fructe mai groasa perimetral, unde este aluatul dublu, altfel, la mancat vei simti mai mult aluat decat umplutura. De aceea in ingrediente am mai adaugat 100g fructe in plus peste 500.14.

Impachetezi astfel: tragi o latura a foii de aluat peste umplutura si continui in cerc, parte cu parte pana inchizi prajitura, dar sa ramana mijlocul de fructe neacoperit.15.

Presezi usurel cu mainile deasupra, ungi aluatul cu apa si presari zahar deasupra, daca faci cu umplutura dulce.16.

Introduci tava in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 40 minute. Dupa primele 20 de minute daca are tendinta sa se rumeneasca la baza inainte de a se fi copt, o ridici inca o treapta tava pt. ca se tine minim 35 minute. Eu am dat focul prea mic si nu se rumenea si am tinut-o cam mult ca sa se rumeneasca.13.

O lasi sa se racoreasca, dupa care o poti portiona. Portioneaza triunghiuri.

Sa va fie de folos!Aluatul este si fraged, si crocant, este perfect pentru acest preparat. Iar prunele combinate cu nuci sunt o nebunie culinara. :)Daca o vreti fina, folositi faina alba superioara. Eu am intrebuintat aici, faina intermediara de la tara (echiv. 650).

Acum, dupa ce am facut-o, recomand sa distrbuiti fructele in asa fel incat sa fie strat dublu de gros sub marginea care se indoaie. Imi place sa se simta mult fruct. Eu am preparat cu 500g fructe, dar recomand 600 macar, din motivul spus.