Baiatului meu ii place mult balmosul asa ca am cumparat din piata jintuiala (zer acrit obtinut la stoarcerea casului de oaie). Balmosul se obtine prin prepararea unei mamaligi doar ca apa se inlocuieste cu jintuiala. Afara este deja frig, putem folosi cuptorul. Asa ca balmosul+branza a ajuns la gratinare.

Puneti jintuiala la fiert . Sarati . Cand aceasta fierbe turnati in ploaie faina de malai amestecand cu un tel sau o lingura de lemn . Balmosul nu trebuie sa aiba in final o consistenta foarte mare .

Prajiti[ fara ulei ] intr-o tigaie slanina afumata taiata feliute increstate . Cand aceasta este rumene adugati prazul tocat .

Intr-o tava antiaderenta asezati straturi consecutive grasime cu slaninuta, balmos si branza sfarmata . Continuati operatiune a pana ramaneti fara materialul de lucru .

Asezati deasupra ultimului strat branza si felii de slanina afumata.

Dati tava la cuptor cam 30 minute pana incepe sa se rumeneasca .

Presarati deasupra praz verde tocat si serviti preparatul cald .

Balmosul acesta este atat de gustos si consistent incat nu aveti nevoie de smantana . Noi am servit alaturi o salata de castraveti cu ceapa rosie . Daca nu aveti jintuiala o puteti inlocui cu iaurt, lapte acru, chefir sau/ si smantana fermentata amestecate cu apa . Trebuie sa aiba consistenta unui lapte putin mai gros .