V-am adus (din nou) un dulce nemtesc cu o poveste...

Bienenstich este un desert traditional german care se gaseste aproape in orice brutarie sau cofetarie locala. Legenda spune ca prajitura dateaza din 1474 cand regele a pierdut orasul Linz am Rhein pentru ca doi ucenici de brutari au aruncat cu bucati de prajitura in soldati, iar albinele, atrase de miere, s-au napustit asupra soldatilor intepandu-i. Soldatii au fugit mancand pamantul, iar prajiturii i-a ramas numele bienenstich = muscatura de albine.

Pregatim intai budinca pentru crema: se pune laptele la fiert, se amesteca praful de budinca cu zaharul si putin lapte, se omogenizeaza, apoi se adauga restul de lapte si se fierbe pana da in clocot. Se ia de pe foc si se acopera cu o folie alimentara ca sa nu se formeze pielita deasupra. Se lasa la racit.

Pregatim aluatul: se amesteca drojdia cu o lingurita de zahar si putin lapte caldut, se adauga 1 lingura faina si se lasa la dospit 15 minute. In laptele caldut dizolvam zaharul ramas si untul moale. Faina ramasa se amesteca intr-un bol cu sarea si coaja de lamaie, se face in mijloc o adincitura in care turnam amestecul cu drojdia, oul batut si laptele caldut cu zaharul si untul. Se mixeaza toate ingredientele cu paletele ptr aluat 2-3 minute pana acesta se desprinde usor de peretii bolului. Se lasa sa dospeasca la loc caldut, acoperit cu un prosop pana isi dubleaza volumul.

Pregatim o forma de tort cu diametrul de 26 cm tapetand-o cu hartie de copt sau unsa cu unt si presarata cu faina. Preincalzim cuptorul la 180 de grade.

Intre timp pregatim toppingul de migdale: untul cu zaharul si laptele se pun intr-o cratita ceramica sau tigaie antiaderenta la foc mic pana se dizolva zaharul. Atunci se ia de pe foc si se adauga migdalele.

Cu mainile infainate, luam aluatul din bol si il intindem bine in forma de tort, turnam deasupra toppingul de migdale intr-un strat uniform si dam aluatul la cuptor pentru 35 de minute.

Dupa ce il scoatem din cuptor, il lasam 5-10 minute pe un gratar la racit, apoi scoatem cu grija margina detasabila si il feliem in doua pe orizontala. Partea de jos a tortului o asezam pe un platou iar partea de sus cu topingul de migdale se pune pe un blat de lemn si cu un cutit bine ascutit se imparte in 12 felii, pana nu se intaresc migdalele caramelizate.

Budinca de vanile se mixeaza impreuna cu untul moale, pana devine un amestec omogen. Frisca se bate spuma tare, apoi se adauga la budinca, amestecand usor cu o paleta. Intaritorul de frisca este optional, il puteti folosi sau nu, in functie de cat de bine se bate frisca.

Peste blatul racit puteti pune marginea detasabila a formei de tort, apoi intindeti crema uniform si deasupra puneti capacul cu migdale care este deja feliat. Se poate da la frigider pentru 1-2 ore, apoi se scoate marginea detasabila si se serveste.

Pofta buna!de data aceasta am preferat varianta rapida de crema facuta din budinca, dar daca va place mai mult puteti sa faceti o crema pasticera din 4 galbenusuri de ou, la fel ca aici http://www.retete/retete/torta-della-nonna-tortul-bunicii-23956.htmldaca nu va plac aluaturile dospite sau nu aveti drojdie acasa o puteti inlocui cu praf de copt