Eclere! Yuuuum! Cum sa nu ne placa eclerele? Erau preferatele noastre in copilarie. Le gaseam la cofetarie si erau atat de bune, incat trebuia sa stam la coada ca sa cumparam. Noi am crescut, prajiturile de la cofetarie au devenit din ce in ce mai artificiale si mai fade, asa ca apelam tot la facutul in casa, in laboratorul propriu :))) Se fac usor, se mananca usor :))) Ingrediente putine, naturale (oua de tara, lapte proaspat) si obtinem niste eclere gustoase si savuroase!Aluat: Intr-un vas punem la fiert apa cu sare. Adaugam untul si lasam sa fiarba un pic. Luam de pe foc si adaugam cu atentie toata faina si incepem sa amestecam energic ca sa se opareasca toata faina si sa se omogenizeze compozitia. Dam la rece (dar nu in frigider), amestecand din cand in cand, ca sa se raceasca aluatul.

Intre timp pornim cuptorul. Spalam bine ouale, apoi le spargem si le punem intr-un castron. Preferabil sa spargeti intai fiecare ou intr-un vas mic, astfel ca daca nimeriti un ou vechi, sa nu le compromiteti si pe celelalte. Le batem cu un tel. Aducem vasul cu aluat si cu ajutorul mixerului cu palete pentru aluat, adaugam putin cate putin din ouale batute, mixand bine dupa fiecare transa de ou. Vom obtine un aluat fin, cremos pe care il vom transfera intr-un poche.

Pregatim o tava cu hartie de copt si formam bastonase dupa cum dorim. Eu am facut si bastonase lungi si forme pentru minieclere.

Le punem la copt in cuptor, la foc iute (200 grade) si lasam cam 12-15 minute, apoi reducem putin temperatura si le mai lasam in jur de 30 minute. Ele se vor umfla si se vor rumeni frumos. Le scoatem si le lasam la racit pe un gratar.

Crema: Spalam si spargem ouale. Separam galbenusurile intr-o cratita. Adaugam zaharul si amidonul. Despicam pastaia de vanilie, scoatem semintele cu un cutit si le punem peste galbenusuri. Adaugam cateva linguri de lapte si amestecam cu un tel ca sa nu se faca vreun cocolos. Adaugam restul de lapte, pastaia taiata si punem la fiert, amestecand continuu cu telul. Nu uitati sa opriti cateva linguri de lapte.

Lasam la fiert pana incepe sa se lege si sa se ingroase. Mai lasam cateva minute, apoi luam de pe foc si adaugam untul. Amestecam pana se topeste untul, apoi dam crema la rece.

In crema racita adaugam restul de lapte oprit si amestecam pana se omogenizeaza. O sa vedeti ce cremoasa si ce gust proaspat de lapte va avea crema.

Glazura: Punem la topit ciocolata cu laptele. Amestecam cu o lingura ca sa se omogenizeze si adaugam romul.

Taiem cojile nu chiar de la jumatate, mai degraba taiem un capacel, astfel ca sa incapa multa crema in partea inferioara.

Umplem cojile, asezam capacelele deasupra si le asezam intr-o tava mare. Dupa ce le-am umplut pe toate le glazuram cu ciocolata.

Le dam la rece. Se pot servi cand doriti, preferabil totusi sa le lasati cateva ore ca sa se contopeasca texturile si aromele.

Din compozitia de mai sus ies aproximativ 30 coji mari sau 50 coji mici.