Detalii Tajina cu Pui
Ingrediente:
un pui de 1,
5-2 kg,
5 lamai murate (vezi mai jos),
3 lamai proaspete,
1 lingura coriandru macinat,
1 lingura patrunjel tocat,
1 lingurita menta uscata,
1 lingura ghimbir ras,
2 cepe,
2 catei usturoi,
1 lingurita boia iute,
200 g stafide,
200 ml ulei de masline,
1 cutie mica (400 g) naut boabe,
fiert,
100 g alune decojite 200 g masline verzi 1 conserva de compot de ananas,
5 cartofi mari taiati cubulete si 2 morcovi feliati
1. Cu o saptamana inainte se prepara lamaile. Se spala bine, se taie in patru, se sareaza cu sare grunjoasa si se pun la borcan. Peste ele se mai stoarce zeama de la o lamaie. 2. Cu o zi inainte se portioneaza puiul, se pune intr-o salatiera cu zeama de la 3 lamai proaspete, coriandru, patrunjel, menta, ghimbir, ceapa si usturoi tocate marunt, sofran si boia iute. Se amesteca bine si se lasa la frigider 24 ore acoperit cu folie. 3. A doua zi se scurg bucatile de pui, se pastreaza marinata. Se coloreaza bucatile de pui in tigaie cu putin ulei, timp de 15 minute, la foc moderat. Apoi se pun intr-o tajina (Tajina este, in acelasi timp, un fel de mancare - tocanita - si un recipient din lut smaltuit. Este compus dintr-o farfurie mare cu bordurile ridicate si un capac conic. In lipsa, se poate folosi oala pentru sarmale sau un tuci cu capac), se adauga marinata, stafidele, lamaile cu tot cu zeama, compotul de ananas cu totul si restul ingredientelor. Se amesteca si se mai adauga 1 cana de apa. Bucatile de pui prajit se pun deasupra. 4. Se acopera si se pune la cuptor 1 ora cel putin la foc foarte mic.1. Cu o saptamana inainte se prepara lamaile. Se spala bine, se taie in patru, se sareaza cu sare grunjoasa si se pun la borcan. Peste ele se mai stoarce zeama de la o lamaie. 2. Cu o zi inainte se portioneaza puiul, se pune intr-o salatiera cu zeama de la 3 lamai proaspete, coriandru, patrunjel, menta, ghimbir, ceapa si usturoi tocate marunt, sofran si boia iute. Se amesteca bine si se lasa la frigider 24 ore acoperit cu folie. 3. A doua zi se scurg bucatile de pui, se pastreaza marinata. Se coloreaza bucatile de pui in tigaie cu putin ulei, timp de 15 minute, la foc moderat. Apoi se pun intr-o tajina (Tajina este, in acelasi timp, un fel de mancare - tocanita - si un recipient din lut smaltuit. Este compus dintr-o farfurie mare cu bordurile ridicate si un capac conic. In lipsa, se poate folosi oala pentru sarmale sau un tuci cu capac), se adauga marinata, stafidele, lamaile cu tot cu zeama, compotul de ananas cu totul si restul ingredientelor. Se amesteca si se mai adauga 1 cana de apa. Bucatile de pui prajit se pun deasupra. 4. Se acopera si se pune la cuptor 1 ora cel putin la foc foarte mic. Merge alaturi de un vin alb demisec!
Etichete:
ceapa,
verdeata,
pui,
carne,
usturoi,
morcovi,
cartofi,
ulei,
masline,
fructe,
lamaie