Presedintele filipinez Rodrigo Duterte intentioneaza sa dea dispozitie ca o notificare privind incheierea acordului privind fortele vizitatoare sa fie trimisa la Washington, a declarat vineri purtatorul sau de cuvant, relateaza DPA.

Purtatorul de cuvant al presedintelui Salvador Panelo a mai spus ca Duterte urmeaza sa discute cu Donald Trump in orice moment, dar agenda discutiei este neclara.

Ii voi cere sefului de cabinet sa-i spuna ministrului de externe sa trimita notificarea de incetare guvernului american, ar fi spus Duterte, potrivit lui Panelo.

Totusi, mentioneaza DPA, nu se stie cu claritate cand va fi trimisa notificarea.

Luna trecuta, presedintele filipinez a amenintat ca va pune capat acordului din 1999 asa-numit al fortelor vizitatoare (Visiting Forces Agreement - VFA), dupa ce guvernul SUA a anulat viza de turist a senatorului Ronald Dela Rosa, fostul sef al politiei nationale.

Ronald Dela Rosa a implementat lupta impotriva traficului si consumului de droguri care s-a soldat cu uciderea a peste 5.000 de persoane suspectate de distributie si consum de droguri.

VFA asigura acoperire legala pentru intrarea in tara a trupelor americane in Filipine pentru exercitii comune cu fortele filipineze. Pactul poate fi incheiat printr-o notificare trimisa de oricare dintre parti, care va deveni efectiva in 180 de zile.

Duterte a mai amenintat ca le va interzice senatorilor americani intrarea in Filipine, pentru ca au cerut o masura similara impotriva oficialilor filipinezi care au avut un rol in detentia senatoarei de opozitie Leila De Lima, un critic dur al campaniei presedintelui impotriva drogurilor.

Presedintele filipinez le-a interzis oficialilor din cabinetul sau sa calatoreasca in SUA si a refuzat o invitatie de a participa la o intalnire speciala cu Donald Trump si liderii Asociatiei Natiunilor din Asia de Sud-Est in martie.

AGERPRES/(AS - editor: Florin tefan, editor online: Adrian Dadarlat, editor online: Adrian Dadarlat)