Curtea Constitutionala considera ca excluderea unor beneficiari de pensii de invaliditate de la aplicarea indicelui de corectie nu este justificata in mod obiectiv si rational.

Curtea observa ca la data stabilirii pensiei pentru limita de varsta, potrivit Legii nr.263/2010, atat pentru persoanele care au obtinut pensie de invaliditate in temeiul Legii nr. 19/2000, cat si pentru cele care au obtinut acelasi tip de pensie in temeiul Legii nr. 263/2010, se va avea in vedere stagiul complet de cotizare prevazut de aceasta din urma lege. Asa fiind, persoanele care au obtinut pensie de invaliditate potrivit legislatiei anterioare nu beneficiaza de niciun avantaj obtinut in temeiul Legii nr. 19/2000, astfel incat excluderea acestora de la aplicarea indicelui de corectie prevazut de art. 170 din Legea nr. 263/2010 nu este justificata in mod obiectiv si rational, se arata in motivarea deciziei CCR referitoare la aplicarea indicelui de corectie in cazul beneficiarilor de pensii de invaliditate.

Curtea a mai retinut ca solicitarea pensiei de invaliditate inainte de implinirea conditiilor de stagiu si varsta necesare acordarii pensiei pentru limita de varsta nu a reprezentat o manifestare de vointa a asiguratului pentru a obtine dreptul la pensie in conditii mai favorabile, ci este consecinta unor evenimente imprevizibile, cu efecte negative asupra capacitatii de munca a persoanei in cauza.

In concluzie, (...) Curtea constata ca, in ceea ce priveste persoanele care au obtinut pensie de invaliditate in temeiul Legii nr. 19/2000, interpretarea sintagmei la inscrierea initiala la pensie, cuprinsa in continutul art. 170 alin. (3) din Legea nr. 263/2010, in sensul ca acestora nu li se acorda indicele de corectie prevazut la alin. (1) al aceluiasi articol de lege cu prilejul stabilirii pensiei pentru limita de varsta in conditiile de stagiu de cotizare si varsta legala de pensionare prevazute de Legea nr. 263/2010, creeaza un tratament juridic diferit, care nu este sustinut de o justificare obiectiva si rezonabila, fiind astfel contrar prevederilor constitutionale care consacra egalitatea in drepturi a cetatenilor, se mai mentioneaza in motivare.

Plenul Curtii Constitutionale a luat in dezbatere, pe 31 octombrie 2019, exceptia de neconstitutionalitate a sintagmei inscrierea initiala la pensie din cuprinsul art. 170 alin. (3) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca sintagma inscrierea initiala la pensie (...) este constitutionala, in ceea ce priveste beneficiarii pensiilor de invaliditate, in masura in care se interpreteaza ca se refera la stabilirea pensiei pentru limita de varsta prin aplicarea, pentru prima oara, a conditiilor de varsta legala de pensionare si stagiu complet de cotizare prevazute de Legea nr. 263/2010, preciza CCR.

Articolul 170 din legea vizata prevede la primul alineat ca la punctajul mediu anual (...) se aplica un indice de corect ie calculat ca raport intre 43,3% din castigul salarial mediu brut realizat si valoarea unui punct de pensie in vigoare la data inscrierii la pensie, iar la alineatul al treilea - ca indicele de corectie se aplica o singura data, la inscrierea init iala la pensie. AGERPRES/(A - autor: George Onea, editor: Georgiana Tanasescu, editor online: Anda Badea)