Executivul a publicat pe site Codul de conduita al membrilor Guvernului, indeplinind astfel o recomandare dintre cele incluse in Mecanismul de Cooperare si Verificare.

Potrivit unui comunicat al Executivului, aceasta este una dintre cele doua recomandari cu relevanta pentru activitatea Guvernului, care ar fi trebuit implementate pana in octombrie 2019, respectiv pana la precedenta misiune de evaluare.

Sursa citata mentioneaza ca o noua misiune de evaluare va avea loc in perioada 10 - 12 februarie, expertii Comisiei Europene urmand sa aiba intalniri cu reprezentantii institutiilor responsabile in ariile vizate de MCV.

Documentul prevede ca obiectiv principal asigurarea exercitarii demnitatii publice de membru al Guvernului in conditii de integritate, impartialitate si transparenta, ca mijloc de promovare a unei bunei guvernante, element important al democratiei.

Membrii Guvernului isi exercita mandatul in conformitate cu principiul separatiei si echilibrului puterilor, in cadrul democratiei constitutionale, cu respectarea independentei justitiei, pe baza colaborarii loiale intre autoritati/institutii.

Totodata, conduita membrilor Guvernului Romaniei este guvernata de mai multe principii: suprematia Constitutiei si a legii; prioritatea interesului public; profesionalismul si exemplul personal; integritatea morala; transparenta in exercitarea demnitatii publice.

In document se prevede ca membrii Guvernului au obligatia de a-si indeplini mandatul cu competenta, eficienta, corectitudine si constiinciozitate.

Ministrii au obligatia, de asemenea, sa asigure, prin atitudine, limbaj, conduita si tinuta, bunul mers al activitatilor desfasurate in cadrul Guvernului, precum si solemnitatea specifica demnitatii publice si trebuie sa aiba o tinuta vestimentara decenta si sa nu foloseasca expresii sau cuvinte jignitoare, indecente sau calomnioase.

Membrii Guvernului sunt obligati sa asigure o buna gestionare si ocrotire a proprietatii publice si private a statului, sa evite producerea oricarui prejudiciu si sa foloseasca bunurile apartinand autoritatii sau institutiei publice numai pentru desfasurarea activitatilor aferente demnitatii publice exercitate.

Ei trebuie, conform Codului de conduita, sa propuna si sa asigure, potrivit atributiilor care le revin, folosirea utila si eficienta a banilor publici, in conformitate cu prevederile legale.

Membrii Guvernului nu accepta, direct sau indirect, niciun fel de cadouri sau alte avantaje, patrimoniale sau nepatrimoniale, care ar putea influenta sau care ar putea sa fie percepute ca influentand exercitarea atributiilor ori performanta indeplinirii indatoririlor specifice mandatului si sunt obligati sa declare, prin orice mijloc, orice situatie de natura celor care genereaza conflict de interese sau incompatibilitate.

In Codul de conduita se spune ca, in considerarea demnitatii publice exercitate, membrilor Guvernului le este interzis sa permita utilizarea numelui sau imaginii proprii in actiuni publicitare pentru promovarea unei activitati comerciale.

Cat priveste comunicarea publica, ministrii invitati la dezbateri publice de orice natura, in calitate oficiala, au obligatia sa prezinte pozitia oficiala asumata de Executiv, iar in cazul in care nu exista o pozitie oficiala, acestia trebuie sa faca cunoscut faptul ca opinia exprimata nu reprezinta punctul de vedere oficial al Guvernului.

Sesizarile in legatura cu incalcarea Codului de conduita de catre membrii Guvernului se aduc la cunostinta prim-ministrului, prin intermediul Secretariatului General al Guvernului, iar seful Executivului pune in discutia membrilor Cabinetului sesizarea, hotarandu-se prin consens asupra celor mai bune cai de solutionare.

Abaterile grave de la conduita etica fac obiectul analizei in cadrul Guvernului, se mai spune in document. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Florea, editor: Georgiana Tanasescu, editor online: Anda Badea)