Misiunea OSCE de monitorizare a alegerilor legislative anticipate din Azerbaidjan a exprimat indoieli cu privire la onestitatea scrutinului, castigat de partidul la putere si la care opozitia a obtinut doar un mandat, informeaza AFP si dpa.

Incalcari semnificative ale procedurii la numararea (voturilor) si inscrierea (rezultatelor) in tabele suscita indoieli in privinta onestitatii rezultatelor, arata OSCE intr-un comunicat emis luni.

Partidul la putere Yeni Azerbaidjan (Noul Azerbaidjan) a obtinut 6 de locuri in parlament din totalul de 125, dupa numararea buletinelor de vot in 87% din circumscriptii.

Potrivit opozitiei, careia ii revine doar un mandat, alegerile au fost fraudate pentru a intari si mai mult controlul pe care il detine presedintele Ilham Aliev.

Restul mandatelor urmeaza sa revina unor diferite partide considerate pro-prezidentiale.

Legislatia si mediul politic restrictive au impiedicat o competitie electorala veritabila, mentioneaza OSCE in comunicat, notand ca electorii nu au avut posibilitatea unei alegeri reale.

Desi la scrutin au participat peste 1.300 de candidati din 19 partide, campania a fost aproape inexistenta din cauza unui mediu politic sub control, mai afirma OSCE.

Presedintele Ilhan Aliev, la putere din 2003, este criticat adesea de opozitie si de aparatori ai drepturilor omului, care il acuza de reprimarea libertatii de exprimare in Azerbaidjan.

In pofida garantiilor constitutionale pentru libertatea de exprimare si accesul liber la informare, acestea sunt drastic reduse de legislatie, mai aminteste comunicatul misiunii OSCE. AGERPRES/(AS - autor: Irina Cristea, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Simona Arustei)