Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Timis, Calin Dobra, a declarat, luni, ca la Castelul Huniade din Timisoara, in care ar trebui sa functioneze Muzeul National al Banatului, ar putea incepe in acest an lucrarile de reabilitare care sa permita deschiderea partiala a acestuia pentru anul Capitalei Culturale Europene 2021, in acest moment asteptandu-se documentatia de la Institutul National de Patrimoniu (INP).

Pentru Castelul Huniade am reusit un parteneriat cu Institutul National de Patrimoniu, specialisti care vor realiza documentatia pentru studiul de fezabilitate proiectare pentru acest important obiectiv cultural. In momentul realizarii acestei documentatii, CJ o va prelua si va demara licitatia pentru executia propriu zisa, pentru a-l putea deschide publicului. De peste 10 ani este in reabilitare acest obiectiv. Eu am reusit sa inchid aceste lucrari si sa receptionam aripa de nord-vest, unde la acest moment nu mai avem probleme. Am fost blocati, la un moment dat am pierdut si un proiect pe fonduri europene in mandatul precedent, din cauza faptului ca era in lucrare acea aripa de nord-vest, a afirmat Calin Dobra. eful administratiei judetene sustine ca nu a putut fi tras la raspundere cineva pentru aceste intarzieri, intrucat mereu au aparut lucruri noi pe parcurs, care au tergiversat finalizarea.

E greu de tras la raspundere cineva, cand a fost o investitie pe parcursul careia au aparut tot felul de lucruri neprevazute. Vorbim totusi de cea mai veche cladire din Timisoara, foarte grea a fost reabilitarea. Dupa etapa INP, vom da drumul licitatiei imediat, a concluzionat Calin Dobra.

Castelul Huniazilor din Timisoara, inchis de peste 12 ani pentru lucrari de consolidare si restaurare, va fi restaurat prin Programul National de Patrimoniu, cu ajutorul Institutului National de Patrimoniu (INP), cu care Consiliul Judetean (CJ) Timis, administratorul cladirii, a incheiat in septembrie un protocol de colaborare in acest sens.

Consolidarea si renovarea obiectivului a avut numeroase interventii, receptii si blocaje, dar la momentul intrunirii comisiei de receptie de la finele anului 2018, unii dintre membrii acesteia nu au semnat si au adus anumite solicitari de modificare in cadrul proiectului. Constructorului i s-a pus in vedere sa realizeze remedierile respective, dar nici in momentul de fata lucrarile nu se apropie de final.

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Timis conditionase deschiderea partiala a castelului pentru public de realizarea unei cai de acces si evacuare in caz de urgenta, tinand cont de numarul mare al potentialilor vizitatori.

In cei zece ani de interventii, constructia a facut obiectul a cel putin patru proiecte de reabilitare nefinalizate, iar primarul Nicolae Robu propusese in anul 2016 transferarea muzeului de la CJ la municipalitate pentru a putea finaliza reabilitarea, dupa aproape zece ani de cand este inchis. Valoarea contractului semnat in anul 2012 era de peste 12 milioane de lei.

Impunatoarea cladire era in risc major de prabusire, ceea ce a impus luarea unor masuri urgente de punere in siguranta, inclusiv prin injectarea de beton sub baza constructiei. Pe langa acestea, s-a avut in vedere si punerea in valoare a stilisticii medievale a castelului, rezolvarea din punct de vedere functional si arhitectural a fatadelor in concordanta cu principiile conservarii si restaurarii monumentelor istorice, amenajarea curtii interioare, remedierea unor degradari arhitecturale, reamenajarea spatiilor si adaptarea functiunilor muzeale la caracterul patrimonial major al cladirii. AGERPRES / (A, AS - autor: Otilia Halunga, editor: Marius Fratila, editor online: Gabriela Badea)