Presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi ca seful statului Klaus Iohannis a ales o varianta de criza politica prelungita prin desemnarea, din nou, ca premier a lui Ludovic Orban.

Anuntul presedintelui Iohannis nu este o surpriza pentru nimeni. Din pacate, presedintele Iohannis a ales o varianta de criza politica prelungita. Presupun ca, impreuna cu PNL, isi vor asuma si costurile acesteia. In privinta reformelor invocate, presedintele omite un amanunt esential: nu poti face reforme prin incalcarea legii si a regulilor democratice. Nu poti face reforme in detrimentul dreptului la sanatate al romanilor. Reforma din domeniul Sanatatii este un exemplu clar: OUG, fara transparenta decizionala, fara consultare publica prealabila, facuta de oameni aflati intr-un vadit conflict de interese, a scris Ciolacu pe Facebook.

Joi, presedintele Klaus Iohannis l-a propus din nou pe liderul PNL, Ludovic Orban, pentru functia de prim-ministru.

Intoarcerea la electorat este solutia corecta, este solutia care satisface nevoia de democratie in Romania. Mai simplu spus, intoarcerea la electorat inseamna alegeri anticipate. Alegerile anticipate sunt prima mea optiune. (...) Este normal si pot sa inteleg ca majoritatea partidelor au nevoie de discutii interne, in forurile lor, pentru a lua o decizie in acest sens. Acest lucru sper sa se intample foarte repede. Dar pana atunci cred ca putem sa facem urmatorul pas. Urmatorul pas foarte concret este desemnarea, din partea mea, a unei persoane insarcinate cu formarea unui nou Guvern. Asadar, dupa ce m-am consultat cu toate partidele si formatiunile parlamentare, il desemnez pe domnul Ludovic Orban sa formeze un nou Guvern si sa se prezinte in Parlament, a declarat Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. AGERPRES/(AS - autor: Dana Piciu, editor: Georgiana Tanasescu, editor online: Adrian Dadarlat)