Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Viitorul buget multianual al Uniunii Europene pentru 2021-2027 trebuie sa asigure finantarea domeniilor prioritare precum schimbarile climatice, cercetarea, digitalizarea si sprijinul pentru tineri, dar in acelasi timp nu trebuie neglijate domeniile traditionale, cum sunt politica de coeziune si politica agricola comuna - este principala idee care a marcat dezbaterea desfasurata miercuri in plenul Parlamentului European si consacrata pregatirii Consiliului European extraordinar din 20 februarie.

Mai multi eurodeputati au subliniat in interventiile lor ca o provocare in plus pentru viitorul buget multianual al UE este retragerea Regatului Unit din blocul comunitar, intrucat este vorba despre un buget comunitar mai mic cu 75 de miliarde de euro pentru perioada de sapte (2021-2027).

Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat ca Uniunea Europeana are nevoie de un buget care sa asigure un echilibru intre prioritatile vechi si cele noi, capabil sa investeasca in digitalizare si sa poata finanta cercetarea. Dar, inainte de toate, este nevoie de un buget capabil sa combata provocarile climatice si eu nu voi accepta nicio solutie care nu aloca 25% din buget pentru combaterea schimbarilor climatice, pentru ca altfel nu se va atinge neutralitatea climatica, a declarat sefa executivului comunitar.

Pactul Ecologic european se va face alaturi de cercetatorii europeni si de companiile europene sau pur si simplu nu va exista, a adaugat ea.

In interventia sa, liderul grupului Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber, si-a exprimat speranta ca pe 20 februarie liderii statelor membre vor putea ajunge la un compromis, astfel incat negocierile intre Parlamentul European, Comisia Europeana si Consiliul UE sa poata respecta calendarul initial.

Este nevoie sa aratam ca la nivel european nu trebuie sa fim doar distribuitori de fonduri, a spus eurodeputatul german.

Din partea grupului S&D, lidera acestuia, Iratxe Garcia Perez, a afirmat ca propunerea PE (alocarea a 1,3% din venitul national brut) privind bugetul multianual este cat se poate de clara. Nu putem face mai mult cu mai putine resurse. Trebuie sa abordam politicile europene pentru tineri, trebuie sa discutam despre politicile europene care sa-i sprijine pe tinerii antreprenori. Parlamentul decide de pe picior de egalitate cu Consiliul si nu vom ceda in fata presiunii timpului, a insistat Garcia Perez.

Liderul grupului Renew Europe, Dacian Ciolos, a salutat demersurile presedintelui Consiliului European, Charles Michel, in vederea ajungerii la un compromis intre statele membre privind CFM. Dorim un buget bun, Europa nu este doar o afacere in care doar ne luam angajamente, este nevoie de rezultate tangibile pentru cetateni, de solutii privind schimbarile climatice si transformarea digitala, dar in acelasi timp trebuie sa fie modernizate politica agricola comuna si politica de coeziune, a afirmat fostul comisar european pentru agricultura.

El a adaugat ca in privinta CFM partea de venituri trebuie sa fie modificata in conformitate cu tratatele si a reafirmat ca este nevoie de un mecanism puternic privind respectarea statului de drept, grupul Renew Europe nefiind dispus sa faca compromisuri pe acest subiect.

Philippe Lamberts, co-liderul grupului Verzilor, a salutat obiectivul Comisiei Europene de alocare a 25% din buget pentru combaterea schimbarilor climatice, dar a avertizat ca domeniile finantate de restul de 75% nu trebuie sa compromita obiectivul atingerii neutralitatii climatice.

In discursul sau, presedintele grupului Identitate si Democratie (ID), Marco Zanni, a insistat pe caracterul limitat al resurselor aflate la dispozitia UE. Ar fi util sa renuntam la iluzii desarte si sa acceptam faptul ca resursele sunt limitate. In opinia mea, prioritatile importante - politica de coeziune, politica agricola comuna etc. - pot fi finantate fara a cere resurse suplimentare. Este nevoie de pragmatism si realism si sa recunoastem ca acestea sunt resursele si altele nu exista, a incheiat el.

Potrivit eurodeputatului polonez Jan Olbrycht (PPE), co-raportor al PE pentru viitorul cadru financiar multianual, Parlamentul European a afirmat clar ca, dupa Brexit, Uniunea Europeana ar trebui sa-si pastreze nivelul ambitiilor, daca nu chiar sa il creasca. Consiliul insa pare sa se uite in alta directie si crede ca se pot face mai multe lucruri cu mai putini bani. PE nu poate fi de acord cu o Europa mai mica si mai neinsemnata decat pana acum, a accentuat el.

In ceea ce o priveste, eurodeputata portugheza Margarida Marques (S&D), co-raportoare a PE pentru viitorul cadru financiar multianual, a spus ca este momentul sa punem cap la cap prioritatile politice si mijloacele financiare necesare.

Siegfried Muresan, vicepresedinte al grupului PPE, a insistat pe importanta finantarii politicilor traditionale (PAC si coeziunea) si a subliniat ca PE, care are ultimul cuvant privind bugetul multianual al Uniunii, isi va da acordul doar daca in forma finala a acestuia se vor regasi prioritatile incluse de Parlamentul European.

Necesitatea asigurarii in continuare a finantarii politicii agricole comune si a celei de coeziune a fost evidentiata si de catre eurodeputata Maria Grapini (S&D).

Presedintele Consiliului European, Charles Michel, a convocat pentru 20 februarie, la Bruxelles, un summit al carui scop este ajungerea la un compromis intre statele membre privind viitorul cadrul financiar multianual (CFM, bugetul UE pe termen lung).

Principalul punct de divergenta intre tarile membre pare sa fie reprezentat de bugetul alocat politicii de coeziune si celei agricole comune. Parlamentul European si-a adoptat in noiembrie 2018 pozitia privind viitorul CFM, in urma propunerii Comisiei Europene din mai 2018. Pentru adoptarea viitorului CFM va fi nevoie de avizul pozitiv final al Parlamentului. AGERPRES/(A-editor: Gabriela Ionescu, editor online: Anda Badea)