Peste 6.600 de controale ANSVSA în luna ianuarie la produse alimentare de origine non-animală
Directiile judetene ale ANSVSA si cea a municipiului Bucuresti au efectuat controale in unitatile din industria agroalimentara care desfasoara activitati in fabricarea produselor de morarit, a painii si produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a bauturilor racoritoare si alcoolice, precum si unitati de depozitare - alimentare, seminte, legume fructe, potrivit sursei citate.
Controalele au vizat aspecte privind conditiile de inregistrare, autorizare si functionare a unitatilor, intretinerea si igiena spatiilor in care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum si cele de depozitare a materiilor prime si a produselor finite, respectarea cerintelor de trasabilitate si a celor privind etichetarea, controlul daunatorilor, evidenta documentelor si a informatiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).
Printre neconformitatile constatate in cadrul controalelor se numara neconformitati privind respectarea bunelor practici de igiena si fabricatie (depozitare, pereti, plafon, spatii, ustensile, utilaje, program autocontrol al productiei, manipulare, actiuni si contract DDD, nerespectarea circuitelor functionale, deseuri, chiuveta, grup sanitar, sursa apa, vestiar, frigidere, mucegai, substante dezinfectante, corpuri straine); neconformitati privind documentarea si implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP; neconformitati legate de asigurarea trasabilitatii si conformitatii produselor alimentare (etichetare, buletine analiza); neconformitati privind personalul muncitor (echipamente de lucru, atestare starii de sanatate); diverse alte neconformitati (desfasurarea de activitati neinregistrate pentru siguranta alimentelor,neanuntarea inceperii activitatii, neremedierea deficientelor in termenul stabilit de autoritatea competenta).
De asemenea, in timpul controalelor efectuate in unitatile din industria agroalimentara s-au prelevat probe pentru laborator conform procedurilor si Programului de supraveghere si control pentru anul 2020, urmarindu-se prezenta si incadrarea calitatii produselor alimentare in valorile maxime admise ale unor parametrii privind prezenta de reziduuri de pesticide, contaminanti si alte substantele interzise in alimente, mentioneaza ANSVSA.
In plus, s-a evaluat gradul de igiena al spatiilor, utilajelor si echipamentelor de lucru prin prelevarea de teste de sanitatie.
AGERPRES/(AS - autor: George Coman; editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Simona Arustei)