Fosti si actuali mari campioni ai Romaniei, Nadia Comaneci, Simona Halep, Ilie Nastase, Cristian Gatu, Alina Dumitru, tefan Birltalan, Gabriela Szabo si Camelia Potec, au participat, miercuri, la o dezbatere in Senatul Romaniei in cadrul careia au solicitat o finantare mai mare si investitii in infrastructura pentru sportul romanesc.

La dezbaterea initiata de senatorii erban Nicolae si Daniel Zamfir, multipla campioana olimpica Nadia Comanesci a declarat ca sportul romanesc are nevoie de ajutor.

Este important ca generatia de azi si cea care vine sa stie ca are sprijinul nostru. Ei trebuie sa aibe oportunitatea sa practice sportul... si nu numai sportul de performanta, ci sportul de baza care lipseste foarte mult. Succesul sportului romanesc este bucuria Romaniei, bucuria romanului. De aceea cred ca este extrem de important ca generatia de azi sa stie ca are sprijinul nostru si sa nu fie nevoita sa mearga in strainatate pentru ca nu are posibilitati de finantare, de pregatire sau de aparatura... pentru ca Romania este mult in urma fata de ceea ce se intampla in alte tari. Ma bucur ca acesti campioni sunt prezenti si sunt convinsa ca vom pleca de aici cu cateva optiuni prin care sa incercam sa ajutam generatia de azi. Iar ei, la randul lor, sa faca acelasi lucru pentru generatia urmatoare, a afirmat Nadia Comaneci.

La randul ei, jucatoarea Simona Halep, numarul 2 in clasamentul WTA, a facut un apel catre senatori sa ajute tenisul romanesc prin construirea unei sali si prin acordarea de finantare federatiei.

Acest eveniment este unul important pentru sportul nostru. Eu nu am venit azi aici pentru mine, am venit pentru noua generatie care are nevoie de infrastructura pentru ca la noi in tara nu prea exista asa ceva. Avem nevoie de o sala in care sa se joace meciurile echipei de Fed Cup a Romaniei. Sunt multi copii care au nevoie de sustinere, mai ales ca tenisul este un sport scump si nu poate fi sustinut prea mult de familie. Chiar fac un apel sa se faca infrastructura. De asemenea, nu mi se pare normal ca Federatia Romana de Tenis sa nu fie in rand cu celelalte (n.r. - sa primeasca finantare). Consider ca tenisul romanesc a avut multe rezultate bune in ultimii ani, dar mai ales in trecut. Am avut numarul 1 mondial la baieti, am avut numarul 1 si la fete... i e chiar pacat de talentul nostru in tenis sa nu se faca nimic, sa nu progresam in aceasta directie. Tot ce imi doresc este sa se construiasca sali si un sistem pentru noile generatii. Este foarte mare nevoie, a mentionat Halep.

Aceasta a fost completata de fostul numar 1 mondial, Ilie Nastase, cel care a afirmat ca Ministerul Tineretului si Sportului nu ar trebui condus de un om politic, ci de un fost sportiv.

Am ramas in urma cu bugetul pentru sport. Bugetul de azi este 0,00 din 0. Asta este bugetul sportului si vrem sa facem performanta? Ministrul sportului in Franta este o romanca. La noi cine este? Punem oameni politici ministri la sport? Trebuie sa punem fosti sportivi, a fost Gabi Szabo, a fost Lipa si au facut foarte bine... pentru ca sunt din domeniu. Cand spui Ministerul Tineretului si Sportului spui sport, nu politica. De ce amestecam lucrurile astea? Nu se vrea sa se faca performanta. Eu am fost aici trei ani in Comisia Sport si Invatamant dar nu am putut sa fac nimic. Nici buget mai mare, nimic. Legile cu scapari se voteaza cu doua maini, dar la legile bune stau si se uita pe sus. Noi aici toti suntem aranjati, avem familii, avem afaceri unii... de ce facem asta? O facem pentru tineri, asa cum spune si Nadia. Eu mai voiam sa stau 3-4 zile la Paris acum, dar am venit special pentru intalnirea asta. Sper ca se va intampla ceva, pentru ca altfel eu unul abandonez. Am 74 de ani, ma doare operatia, nu vreau sa mor din cauza asta, a precizat Nastase.

Fostul tenisman s-a aratat jignit de faptul ca actualul ministru al Tineretului si Sportului, Ionut Stroe, nu a participat la dezbatere. Pentru mine e o mare jignire ca ministrul care conduce azi sportul romanesc nu este prezent. E o jignire pentru toti cei care suntem aici la masa, si pentru Nadia, si pentru toata lumea. L-am vazut zilele trecute la televizor si spunea ca o sa incerce sa se implice in problema Arenelor BNR. Dar nu cred, daca nu e prezent aici. Cand a preluat ministerul, toate federatiile au fost chemate la MTS. Singura care nu a fost invitata a fost federatia de tenis. De ce? Pentru ca exista un conflict cu un domn care e prieten cu un presedinte si asa mai departe, a mai spus Nastase.

Cristian Gatu, dublu campion mondial la handbal, a subliniat ca apelul fostilor mari sportivi romani pentru sprijinirea sportului de catre politicieni a fost facut inca din 2016, dar pana acum nu s-a facut nimic.

Initiativa unui grup de fosti campioni olimpici, mondiali si europeni a fost declansata inainte de alegerile din 2016. S-a facut un apel pentru sprijinirea sportului catre Presedintie si Guvern si au semnat 70 de fosti sportivi. Nu am primit niciun raspuns de la Presedintie, dar premierul de atunci, domnul Ciolos, m-a sunat si mi-a spus ca ma primeste, dar ca, din pacate, este noiembrie, iar in decembrie urmau alegeri, iar ei se pregatesc sa plece de la guvernare. Dar ne-a solicitat totusi niste propuneri concrete, noi le-am facut, iar ele au ramas si sunt valabile si azi, oricand. Domnul Ciolos ne-a dat dreptate, dar a zis ca lasa mostenire solicitarile noastre celor care vor fi alesi. Am discutat atunci cu toate partidele, la PSD, la ALDE, la PNL, peste tot... Toti au fost de acord, am raspunsurile lor in scris. Am fost fericit 4-5 zile, ziceam ca am rezolvat, nici nu ne mai interesa cine iesea la alegeri. Dar de atunci si pana acum nu s-a facut absolut nimic. Noi am cerut nu pentru noi, ci pentru copiii si tinerii de azi, am cerut infrastructura. Dar nu s-a intamplat nimic. i nici dupa aceasta intalnire nu cred ca se va intampla ceva, pentru ca asa se face politica in Romania, a afirmat Cristian Gatu.

Presedinta Federatiei Romane de Natatie si Pentatlon Modern si in acelasi timp vicepresedinta a COSR, Camelia Potec, a declarat ca apelul fostilor mari sportivi ai Romaniei nu are culoare politica.

Noi nu apartinem de nicio culoare politica, apelul nostru este pentru toate partidele politice, este pentru toti cei care ne conduc acum si cei care ne vor conduce in viitor. Este important ca sportul sa devina prioritate nationala. Noi am venit de multe ori si am discutat, am venit si cu solutii. Am mai spus ca este nevoie de infrastructura. Este greu fara ea sa convingem copiii sa vina la sport. Parintii sunt dispusi sa-si aduca copiii la sport, dar nu au unde. i ca sa dau un exemplu din sportul pe care il conduc, avem un bazin la Otopeni care s-a construit in 7 ani, el este gata de 2 ani, dar nu e deschis nici azi din diferite motive, a mentionat fosta inotatoare.

O problema este si bugetul sportului, noi am fost mereu la 0,0 si ceva la suta din PIB. Cred ca sportul ca sa devina prioritate nationala trebuie sa fie si finantat. Este nevoie ca 1% din PIB sa vina la sport, iar automat aici intra si infrastructura. Dar cu 0,024% cat este acum este imposibil sa facem si performanta, sa aducem si copiii la sport si sa construim si infrastructura. Avem o gramada de exemple de la cei din Europa si din lume, e destul de usor sa luam de acolo si sa adaptam la sistemul romanesc. Dar cred ca depinde mult de vointa si de ambitie. Am facut munca voluntara la acele gradinite sportive, dar acum acest proiect este stopat... nu stim daca el va fi anulat sau daca va fi reluat la un moment dat. Cred ca sportul se poate practica de la varste fragede, iar ideea de a porni cu aceste gradinite sportive este una foarte buna. Erau depuse in jur de 15-20 de proiecte, nu erau multe, dar cred ca ele erau destul de bune pentru inceput, a adaugat Potec.

Medaliata cu aur la JO de la Sydney 2000, Gabriela Szabo, a afirmat ca, din pacate, in Romania sportul este privit ca o cheltuiala si nu ca o investitie in generatiile viitoare.

In ultimul timp nu am mai iesit public pentru ca mi se pare mie ca vorbim in van, nimeni nu ne asculta. Chiar vorbeam cu colegii mei si spuneam ca parca nici azi nu avem o energie pentru a vorbi despre problemele sportului si despre ce ar trebui sa facem in viitor. Este un an important pentru sportul romanesc, iar strategia noastra este sa calificam cat mai multi sportivi la Tokyo. Iar pentru asta sportul romanesc are nevoie de finantare, de bani. Toata lumea priveste sportul ca pe o cheltuiala si nu ca pe o investitie in generatiile viitoare. Cei care ne vor conduce de acum incolo trebuie sa inteleaga ca este nevoie de un audit foarte serios al sportului romanesc, sa vedem care sunt nevoile urgente si sa prioritizam sportul la nivel de tara. Trebuie sa vedem de unde primim banii, ce schimbam in Codul Fiscal. Apoi e clar ca una dintre problemele mari este reprezentata de infrastructura. Trebuie sa vedem unde trebuie sa construim stadioane, sali sau bazine, sa stim exact care sunt nevoile noastre reale. Finantarea de la bugetul de stat este insuficienta, iar daca nu ar fi fost sprijinul primariilor care sa mai sustina pe ici, pe colo sportul atunci nu am mai avea sport la nivel de tara, va spun sincer. Pentru ca cluburile MTS sunt subfinantate. Dar daca o primarie finanteaza un sport apar 100 de discutii de ce finanteaza acel sport, a precizat fosta atleta.

Campioana olimpica la judo Alina Dumitru a afirmat ca pentru a avea din nou rezultate in sport, in Romania trebuie marit numarul orelor de educatie fizica din scoli si chiar gradinite.

Eu as fi vrut sa fie prezenti aici si cei care pot aplica aceste lucruri despre care vorbim. Mi-as dori ca din cele spuse sa se faca macar o parte. Avem nevoie sa fim din nou acolo unde am fost o data, la Jocurile Olimpice, in primele 20 de tari, nu zic in primele 10. E clar ca avem nevoie de infrastructura, de competitii pe care sa le organizam si noi acasa. Am vrut sa organizam si noi anul acesta Campionatele Europene de judo, dar nu s-a putut. Chiar mi-a parut rau ca nu s-a putut. Am fi fost si noi vazuti altfel. Apoi in scoli trebuie sa existe minimum 3 ore de sport pe saptamana in clasele primare, iar in licee minimum 4 ore. Trebuie neaparat sa incepem cu asta. Sa incepem de mici, de la 3-4-5 ani, de la gradinite. Trebuie sa-i educam si sa ii invatam ca miscarea si sportul inseamna sanatate. Acum ne rugam sa fie si aplicate tot ceea ce s-a discutat azi, a precizat Alina Dumitru.

Fostul campion mondial la handbal tefan Birtalan a declarat ca sportul trebuie sa redevina o prioritate pentru Romania. De ce alte tari din jurul nostru pot face lucruri deosebite pentru sport si noi nu putem? Eu am facut sport in Romania, era un alt sistem... dar sportul era o prioritate in Romania pe vremea mea. De ce nu mai este si acum? Am 72 de ani si sper sa apuc sa intru intr-o sala de 20.000 de locuri in Romania... pentru ca vecinii nostri au cate 3-4 intr-un singur oras. Asta e realitatea. Sportul este cel mai bun ambasador al Romaniei peste hotare si de aceea astept lucruri frumoase in viitor, a spus Birtalan.

AGERPRES (A-editor: Marius one, editor online: Simona Arustei)