Ministrul Educatiei, Monica Anisie, a afirmat, miercuri, la o intalnire cu elevi de la Liceul Tehnologic Cezar Nicolau din Branesti, ca o Romanie moderna se poate face numai daca exista o Romanie educata si a evidentiat importanta construirii unui parcurs educational prin care sa se arate ca meseria face diferenta.

Ne dorim o Romanie moderna, o Romanie moderna se poate face numai daca exista o Romanie educata, deci, dragi elevi, munciti in spiritul Educatiei! Construiti-va un parcurs educational in care sa aratati ca meseria face diferenta! Ministerul Educatiei a lansat in aceasta perioada o campanie de promovare a invatamantului profesional si tehnic, dar si a invatamantului profesional dual, a spus Anisie, cu prilejul unui eveniment in cadrul caruia 30 ai liceului au devenit ambasadori ai invatamantului dual.

Potrivit ministrului, este foarte importanta promovarea acestui tip de invatamant.

Trebuie sa cunoasca si colegii vostri din clasele mai mici ce inseamna invatamantul profesional de acum si sa nu se mai raporteze la invatamantul profesional din anii trecuti. Ministerul Educatiei ofera tot sprijinul in acest sens, (...) imi doresc ca toti elevii din invatamantul gimnazial si parintii acestora sa fie consiliati, ajutati sa inteleaga ce inseamna, de fapt, invatamantul profesional si tehnic si invatamantul dual de acum, de astazi, nu cel din trecut, a explicat Anisie.

Presedintele Consiliului Judetean Ilfov, Marian Petrache, a evidentiat, la randul sau, ca nu se poate vorbi despre dezvoltare economica daca nu se discuta despre forta de munca calificata si despre calitatea vietii.

Oamenii care vin si invata trebuie sa-si gaseasca un loc de munca aici, dar trebuie sa-si gasesca si o casa. (...) Pentru asta am gasit modelul celei mai puternice economii din Europa - economia Germaniei s-a dezvoltat si pentru ca a avut un sistem de educatie dual. CJ Ilfov are un parteneriat cu Camera de Comert Romano-Germana. Pentru acest lucru mai avem nevoie de promovarea unei culturi. La noi, dupa Revolutie, cultura a fost ca fiecare sa faca o facultate, ce o face pe urma, vom vedea. Trebuie sa ne reintoarcem la vechiul proverb romanesc Meseria e bratara de aur, a spus Petrache.

El a adaugat ca este un sustinator fervent al invatamantului dual. Sunt constient ca degeaba avem strategie de dezvoltare, daca nu avem forta de munca. (...) Ilfovul e singurul judet din Romania care are crestere naturala, (...) sunt mai multi cei care se nasc decat cei care ne parasesc. (...) Avem conditiile sa facem din Ilfov un judet atractiv atat pentru locuit, cat si pentru dezvoltare personala, a afirmat Marian Petrache.

Cei 30 de elevi de la Liceul Tehnologic Cezar Nicolau din Branesti care au devenit ambasadori ai invatamantului dual vor merge, impreuna cu profesorii lor, in localitatile din care provin - din Ilfov, dar si din Giurgiu, Ialomita, Calarasi - ca sa promoveze invatamantul profesional. Ei vor sta de vorba cu elevi de clasa a VIII-a si cu parintii lor si le vor prezenta avantajele acestui tip de invatamant. AGERPRES/(AS - autor: Iulia Carciog, editor: Claudia Stanescu, editor online: Ada Vilceanu)