Consiliul executiv al UNESCO a recomandat Conferintei generale proclamarea Zilei mondiale a radioului, pe baza unui amplu proces de consultare, realizat de UNESCO in 2011, in urma unei propuneri venite din Spania.

Potrivit ONU, liderul proiectului, Academia Espa ola de la Radio, a primit sprijin pentru propunerea de a marca o Zi a radioului din partea diferitelor parti interesate, inclusiv a principalelor organizatii internationale, a sindicatelor si asociatiilor de radiodifuziune.

Pentru marcarea Zilei mondiale a radioului, directorul general al UNESCO a propus data de 13 februarie. In aceasta zi, in 1946, avea loc prima emisie a postului de radio al Natiunilor Unite.

Conferinta generala a UNESCO, la cea de-a 36-a sesiune, a proclamat 13 februarie drept Ziua mondiala a radioului.

La 14 ianuarie 2013, Adunarea Generala a Natiunilor Unite (ONU) a aprobat oficial proclamarea de catre UNESCO a Zilei mondiale a radioului. In cea de-a 67-a sesiune, Adunarea Generala a ONU a adoptat o rezolutie prin care 13 februarie a fost desemnata drept Ziua mondiala a radioului.

Obiectivele marcarii acestei Zile sunt de a sensibiliza publicul si mass-media asupra importantei radioului si sa incurajeze factorii de decizie sa stabileasca si sa ofere acces la informatii prin radio, precum si pentru a consolida reteaua si cooperarea internationala intre radiodifuzori.

Radioul ramane la nivel global cel mai accesat mijloc de informare, potrivit ONU.

Totodata, reprezinta un puternic mijloc pentru celebrarea umanitatii in toata diversitatea sa si constituie o platforma pentru discursul democratic.

Abilitate unica de a ajunge la cea mai larga audienta face ca radioul sa poata modela experienta diversitatii unei societati si sa reprezinte o tribuna unde toate vocile sa fie reprezentate si auzite. Posturile de radio ar trebui sa serveasca diverse comunitati, oferind o mare varietate de programe, puncte de vedere si continut si sa reflecte diversitatea publicului, arata ONU.

Radioul este un mijloc ieftin si potrivit pentru a ajunge la comunitatile indepartate si la persoanele vulnerabile, oferind o platforma pentru a interveni in dezbaterea publica, indiferent de nivelul educational al oamenilor. Nu in ultimul rand, acesta joaca un rol crucial in comunicarea de urgenta si in cazurile de salvare.

Pentru Ziua mondiala a radioului 2020, UNESCO face apel la posturile de radio sa mentina diversitatea, atat in redactii, cat si pe undele radio.

In mesajul cu ocazia Zilei mondiale a radioului, secretarul general al ONU, Ant nio Guterres, subliniaza ca radioul aduce oamenii impreuna. Intr-o epoca de evolutie rapida a mass-media, radioul isi pastreaza un loc special in fiecare comunitate ca sursa accesibila de stiri si informatii vitale, arata Ant nio Guterres.

Secretarul general al ONU mentioneaza in mesajul sau, ca Ziua mondiala a radioului trebuie sa fie un prilej de recunoastere a capacitatii deosebite a radioului de a promova diversitatea si de a ajuta la construirea unei lumi mai pasnice si mai favorabile. (surse: https://www.un.org; https://unesdoc.unesco.org) AGERPRES / (Documentare - Mariana Zbora-Ciurel; editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Daniela Juncu) Sursa foto: UNESCO / Facebook