Putini sunt aceia care vin la biserica. Care este, oare, cauza acestui fenomen? Praznuim pomenirile sfintilor si aproape nimeni nu apare in biserica. Se pare ca distanta ii duce pe crestini la nesarguinta; sau poate ca nu distanta, ci doar nesarguinta ii impiedica. Fiindca, asa cum nimic nu-l poate impiedica pe cel care are bunavointa []Putini sunt aceia care vin la biserica. Care este, oare, cauza acestui fenomen? Praznuim pomenirile sfintilor si aproape nimeni nu apare in biserica. Se pare ca distanta ii duce pe crestini la nesarguinta; sau poate ca nu distanta, ci doar nesarguinta ii impiedica. Fiindca, asa cum nimic nu-l poate impiedica pe cel care are bunavointa si ravna de a face ceva, la fel si nesarguinta, trandavia si amanarea, pe toate le pot impiedica.

Mucenicii si-au varsat sangele pentru Adevar, si tu socotesti o asa mica distanta? Aceia si-au jertfit viata pentru Hristos si tu nu vrei sa te ostenesti deloc? Domnul a murit pentru tine si tu Il nesocotesti? Praznuim pomenirile sfintilor si tie ti-e greu sa vii la biserica, preferand sa stai acasa? i totusi trebuie sa vii, ca sa vezi cum diavolul este biruit, cum Sfantul biruie, cum Dumnezeu este slavit si Biserica triumfa.

Dar sunt pacatos , vei spune, si nu indraznesc sa ma intalnesc cu cei sfinti . Tocmai pentru ca esti pacatos, vino aici, ca sa devii drept. Sau nu cumva nu stii ca si cei care stau in fata sfantului jertfelnic au savarsit pacate? i noi, care va invatam de la amvon, suntem pacatosi. Dar nu deznadajduim, fiindca Dumnezeu este iubitor de oameni. De aceea a iconomisit ca si preotii sa sufere de anumite patimi, incat sa inteleaga neputinta omeneasca si sa-i ierte pe ceilalti.

Ce trist! La baluri si la distractii alergam binevoitori. Prostiile cantecelor le ascultam cu placere. Necuviintele actorilor le privim ceasuri intregi, fara sa ne plictisim. i doar atunci cand vorbeste Dumnezeu, prin gura proorocilor si a apostolilor, cascam, ne scarpinam si ne ia cu ameteala. Dar si pe hipodromuri, cu toate ca nu exista acoperis pentru a-i adaposti de ploaie pe privitori, multi alearga ca turbatii, chiar si cand ploua torential, chiar si cand vantul le ravaseste pe toate. Nu socotesc nici vremea rea, nici gerul, nici distanta. Nimic nu-i poate tine acasa. Insa cand e vorba sa mearga la biserica, atunci si o ploaie marunta le devine piedica. i daca-i intrebi cine este Amos sau Ahab, cati prooroci si apostoli sunt, nu-si pot deschide gura. Dar despre cai si calareti, despre sofisti si oratori, despre cantareti si actori pot sa te informeze inde-amanunt. Ce situatie e asta?De multe ori v-am sfatuit sa nu mergeti la locurile de distractii nerusinate. M-ati auzit, dar nu m-ati ascultat. Cu toate acestea, nu va fie rusine sa veniti iarasi sa ma ascultati. Dar de vreme ce n-am ascultat , imi va spune cineva, cum voi putea veni din nou? . Intrucat n-ai ascultat de sfatul meu, ti-e rusine. i desi nimeni nu te cerceteaza, singur iti pui tie hotare. Nu ma aflu in fata ta, dar cuvantul meu este inradacinat in sufletul tau si invatatura mea iti preocupa mintea. Asadar n-ai pazit povata mea? Vino s-o asculti iarasi si straduieste-te acum s-o pazesti. Daca pui un leac pe rana ta si n-o vindeca in prima zi, nu-l vei pune si in ziua urmatoare? Daca taietorul de lemne, care vrea sa taie un stejar, nu reuseste sa-l taie din prima lovitura, nu va lovi si a doua, si a cincia, si a zecea oara? Fa si tu la fel.

Acestea le spun nu pentru a mari trandavia ta, ci, dimpotriva, ca sa te fac mai binevoitor si mai atent. N-ai venit pana acum la biserica? Vino de astazi. Ai venit si te-ai invrednicit sa-L intalnesti pe Hristos? Nu pleca pana nu se termina slujba. Daca pleci inainte de a se termina, esti vinovat la fel ca un fugar. Atatea zile, atata timp cheltuiesti pentru satisfacerea dorintelor tale pamantesti, si nu poti dedica un ceas-doua nevoilor tale duhovnicesti si lui Dumnezeu? Te duci la teatru si, pana nu se termina piesa, nu pleci. Intri in biserica, in casa Domnului, si intorci spatele Preacuratelor Taine? Fie-ti teama macar de cel care a spus: Cel ce-L nesocoteste pe Dumnezeu, il va nesocoti si Acela pe el (Parafraza la Proverbe 13, 13).

Dar si cat stai in biserica purtarea ta este necuviincioasa. Daca te prezinti in fata unui stapan lumesc pentru vreo treaba, nu cutezi nici sa zambesti. i cand stai in fata Stapanului universului, razi fara frica si fara rusine? In felul acesta Il manii mai mult decat prin alte pacate ale tale. Caci Dumnezeu nu se scarbeste atat de cei care pacatuiesc, cat de cei care nu se rusineaza dupa savarsirea pacatului.

Ce faci acolo, omule? Te afli in biserica si te uiti la frumusetile femeiesti? Cum pangaresti in asemenea fel templul lui Dumnezeu? Crezi ca biserica este piata sau, ceva si mai rau, bordel? In piata, desigur, ti-e rusine sa privesti viclean o femeie; si in biserica, tocmai in ceasul in care Domnul iti vorbeste, indemnandu-te sa te departezi de asemenea pacat caci oricine se uita la o femeie zice, spre a o pofti a si desfranat cu ea in inima lui (Matei 5, 28) iti invarti privirile pe organele nelegiuirii si cu inima vizitezi atelierul desfraului? Mai bine sa fi fost orb, decat sa-ti folosesti in felul acesta ochii. Gandeste-te, omule, in fata cui stai in ceasul slujbei si impreuna cu cine cu heruvimii, serafimii, cu toate puterile ceresti. Da-ti seama cu cine psalmodiezi si te rogi. Ca sa-ti revii e de-ajuns sa-ti aduci aminte ca, in vreme ce ai trup material, te-ai invrednicit sa-I aduci cantari Domnului impreuna cu ingerii cei nemateriali.

Asadar sa nu participi cu nepasare la acea cantare sfanta. Sa nu ai in minte ganduri patimase. Alunga orice cuget pamantesc si urca cu mintea la cer, langa tronul lui Dumnezeu. Zboara acolo impreuna cu serafimii, da din aripi impreuna cu heruvimii, psalmodiaza imnuri inchinate Preasfintei Treimi. i cand va veni vremea sfintei impartasanii gandeste-te, ce greseala ai indreptat, ce virtute ai izbutit, ce pacat ai sters prin spovedanie, in ce ai devenit mai bun? Daca constiinta te instiinteaza ca te-ai straduit indeajuns pentru vindecarea ranilor tale sufletesti, daca ai facut ceva mai mult decat postul, impartaseste-te cu frica de Dumnezeu. Altfel, stai departe de Preacuratele Taine. i cand te vei curata de toate pacatele tale, atunci sa te apropii. Caci cel care nu posteste este firesc sa fie iertat, aducand ca justificare boala sau slabiciunea trupeasca. Insa cel care nu si-a indreptat pacatele, e cu neputinta sa gaseasca justificare.

Daca, de pilda, Dumnezeu iti va cere socoteala pentru nepasarea sau necuviinta pe care o arati la slujbele bisericii, ce vei face? Iata, in ceasul cand iti vorbeste Dumnezeu, tu, in loc sa te rogi, ai inceput cu cel de langa tine o discutie in soapta, despre lucruri nefolositoare. i chiar daca Dumnezeu ar trece cu vederea toate celelalte pacate ale noastre, acesta e de ajuns pentru a pierde mantuirea. Sa nu crezi ca e o greseala mica. Pentru a pricepe gravitatea lui, gandes- te-te ce se intampla in cazul analog...