Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Parlamentul European a solicitat miercuri garantarea conditiilor echitabile de concurenta prin angajamente solide si o aliniere dinamica a normelor intre Uniunea Europeana si Regatul Unit, astfel incat viitorul acord de asociere cu Londra sa fie cat mai profund posibil.

In cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, PE a adoptat miercuri o rezolutie ce ofera contributia initiala a deputatilor pentru viitoarele negocieri cu Londra asupra noului parteneriat ce va urma perioadei de tranzitie prevazuta dupa Brexit.

Eurodeputatii doresc ca acordul de asociere cu Regatul Unit sa fie cat de profund posibil si sa se bazeze pe trei piloni fundamentali: parteneriat economic, parteneriat in domeniul afacerilor externe si aspecte sectoriale specifice.

Pe de alta parte, membrii PE au subliniat faptul ca o tara care nu este membra a Uniunii Europene nu poate beneficia de aceleasi drepturi ca un stat membru, iar integritatea pietei unice si a uniunii vamale trebuie pastrata permanent.

Pentru a ajunge la un nou acord ambitios de comert liber, eurodeputatii sunt de acord in mare masura cu liniile propuse de Comisia Europeana in vederea negocierilor. inand cont de dimensiunea economiei Regatului Unit si de proximitatea acestei tari, viitorul cadru concurential dintre cele doua entitati trebuie sa fie deschis si echitabil, garantat prin norme egale in domenii precum cel social, fiscal, al ajutoarelor de stat, al protectiei mediului si al consumatorilor.

In vederea mentinerii unor relatii comerciale fara cote si tarife, este necesar ca Londra sa se angajeze sa-si actualizeze normele in domenii precum concurenta, standardele de munca si protectia mediului, pentru a asigura o aliniere dinamica intre legile comunitare si cele britanice, sustin eurodeputatii.

De asemenea, rezolutia clarifica faptul ca, pentru a obtine acordul Parlamentului, orice acord de liber schimb intre UE si Regatul Unit trebuie sa fie conditionat de incheierea in prealabil a unui acord cu privire la pescuit pana in iunie 2020. Daca Regatul Unit nu respecta legile si standardele UE, Comisia ar trebui sa aprecieze daca este posibil sa se aplice cote si tarife pentru sectoarele cele mai sensibile, precum si daca este nevoie de clauze de salvgardare pentru a proteja integritatea pietei unice a Uniunii. Acest lucru este deosebit de important pentru importurile de produse alimentare si agricole, care trebuie sa respecte strict normele UE.

Rezolutia, adoptata cu 543 voturi pentru, 39 impotriva si 69 abtineri, include capitole despre drepturile cetatenilor si mobilitatea persoanelor, protectia datelor, viitorul serviciilor financiare, situatia de pe insula Irlanda, rolul Curtii Europene de Justitie in solutionarea litigiilor, programele si agentiile UE, politica externa si problemele de securitate, precum si alte prioritati ale Parlamentului European.

Parlamentul sustine ca Gibraltar nu va fi inclus in domeniul de aplicare al acordurilor care urmeaza sa fie incheiate si ca orice acord separat va necesita aprobarea prealabila a guvernului spaniol.

Rezolutia a avut ca punct de plecare proiectul directiilor de negociere al Comisiei Europene, prezentat la 3 februarie de catre negociatorul-sef al UE pentru Brexit, Michel Barnier. Aceste directii constituie cadrul ce stabileste scopul, domeniile si obiectivele negocierilor, care trebuie sa fie aprobate de Consiliul UE, cel mai probabil la 25 februarie. AGERPRES/(A-autor: Gabriela Ionescu, editor online: Adrian D darlat)