Prim-ministrul Kosovo, Albin Kurti, si ministrii cabinetului vor accepta injumatatirea salariilor, in incercarea de a demonstra ca noul guvern intentioneaza sa combata inegalitatea salariala, a relatat miercuri Reuters.

Predecesorul lui Kurti, Ramush Haradinaj, si-a dublat salariul acum doi ani de la 1.500 de euro la 2.950 de euro, o masura ce a atras critici puternice intr-un stat unde o treime din populatie nu are un loc de munca. Ministrii din executivul Haradinaj au obtinut de asemenea mari cresteri salariale.

Propun anularea deciziei guvernului (anterior) si ca salariile (ministrilor) sa revina acolo unde erau inainte, a declarat Kurti inainte ca decizia sa-i fie aprobata de cabinet.

Kurti a promis, in campania electorala de anul trecut, reducerea retributiei pentru a ajunge la o mai mare egalitate salariala daca partidul sau de stanga Vetevendosje (Autodeterminare) castiga. El a ajuns la un acord de coalitie cu un partid de centru-dreapta dupa lungi discutii si noul guvern a intrat in functie pe 3 februarie.

Kosovo, care si-a declarat unilateral independenta fata de Serbia in 2008, dar inca nu este recunoscut de Belgrad, ramane una dintre cele mai sarace tari din Europa, afectata de coruptie si nepotism, aminteste Reuters.

Potrivit biroului de statistica din Kosovo, salariul mediu in sectorul privat a fost de 401 euro in 2018, dar de 573 de euro insectorul public supradimensionat, unde pentru a obtine un loc de munca este nevoie de conexiuni politice sau bani suficienti pentru mituirea oficialilor.

Fondul Monetar International a declarat ca decalajul dintre salariile din sectorul privat si public submineaza sanatatea financiara si competitivitatea in Kosovo.

Kosovo, cu 1,8 milioane de locuitori, se asteapta la o crestere economica de aproximativ 4% in acest an, dar economistii afirma ca acest lucru nu ar fi suficient pentru a combate somajul si saracia. AGERPRES/(AS - autor: Sorin Calciu, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Adrian D darlat)