Banca Europeana de Investitii (BEI) nu va mai finanta proiecte privind producerea de energie din combustibili fosili, ceea ce inseamna ca mai multi bani vor fi directionati catre investitii in energia verde, iar Romania va putea beneficia de aceasta oportunitate, a declarat, joi, Andrew McDowell, vicepresedintele institutiei, intr-o conferinta pe tema finantarii investitiilor, organizata de BEI la Bucuresti.

BEI a anuntat recent ca nu va mai finanta proiecte privind combustibilii fosili din 2022.

Andrew McDowell a fost intrebat de jurnalisti ce inseamna pentru Romania acest lucru, in conditiile in care tara noastra se bazeaza masiv pe carbune pentru securitatea energetica si are in plan exploatarea unor zacaminte uriase de gaze in Marea Neagra.

Cred ca este important sa priviti lucrul acesta ca pe o oportunitate, nu ca pe o provocare. BEI a oferit 2 miliarde de euro pana acum pentru combustibilii fosili, iar acesti bani sunt acum disponibili pentru proiectele de energie curata. Vrem sa sprijinim ambitiile tuturor statelor membre sa-si accelereze tranzitia catre energia curata si lucram in stransa legatura cu administratiile sa reducem emisiile de gaze, ceea ce inseamna o capacitate mai mare de energie regenerabila. Vrem sa sprijinim aceste ambitii ale Romaniei. Deci vrem sa vedem ca intregul proiect verde al Romaniei este o oportunitate economica, a spus McDowell.

Totodata, intrebat daca, in opinia sa, decizia BEI va fi urmata si de alte institutii financiare internationale, el a raspuns: Ca banca europeana, si alte institutii financiare urmaresc ce inseamna sa te asiguri ca imprumuturile fac parte dintr-un acord sustenabil. Trebuie sa vedem coeziunea in ceea ce priveste tranzitia din sectorul energetic al tuturor tarilor din Europa. Trebuie sa sprijinim si politicile, nu doar sa acordam sprijin financiar.

Grupul Bancii Europene de Investitii, compus din Banca Europeana de Investitii (BEI) si filiala sa, Fondul European de Investitii (FEI), a acordat Romaniei 865 milioane de euro sub forma de imprumuturi, garantii, capital de risc si microfinantare in anul 2019.

Potrivit unui comunicat al BEI, sustinerea sectoarelor public si privat in domenii precum industria, energia, educatia si serviciile, si facilitarea investitiilor din firmele mai mici, reprezinta in total circa 0,4% din PIB-ul Romaniei pe anul trecut.

Vicepresedintele BEI, Andrew McDowell, a precizat, in conferinta sustinuta joi la Bucuresti, ca un numar de 10.200 de firme au beneficiat de operatiunile Grupului BEI si au fost sustinute aproximativ 107.000 de locuri de munca.

Anul trecut, banca UE si filiala, sa, FEI, au oferit economiei romanesti un sprijin echilibrat, in valoare de 865 milioane de euro, pentru proiecte implementate in sectoarele public si privat si pentru IMM-uri in parteneriat cu banci comerciale. Datorita finantarii inovatoare cu garantie FEIS, parte importanta a Planului de Investitii pentru Europa, am finantat proiecte vizand dezvoltarea educatiei, infrastructura de apa si energie, precum si investitii menite sa imbunatateasca productia si managementul din industria alimentara. In 2019, 10.200 de firme au beneficiat de operatiunile Grupului BEI si au fost sustinute aproximativ 107.000 de locuri de munca. In serviciile de consultanta, printre altele, cooperarea noastra cu autoritatile locale a facilitat aprobarea de cofinantari nerambursabile ale Comisiei Europene pentru proiecte romanesti in valoare de 2,5 miliarde de euro in 2019, a declarat Andrew McDowell.

Totodata, cu ocazia evenimentului, au fost semnate mai multe acorduri: acordarea unei sume de 14 milioane de euro pentru imbunatatirea eficientei energetice a 475 de cladiri din sectorul 4 al Capitalei, precum si acordarea a 31,1 milioane de euro pentru a sustine retehnologizarea aprofundata a 12 institutii publice, reabilitarea termica a 8 cladiri de locuinte si construirea a 7 scoli noi cu consum de energie aproape zero in sectorul 6.

Tot joi a fost acordat un imprumut intermediat catre ProCredit Romania de 15 milioane de euro, pentru imbunatatirea accesului la finantare pe termen lung al IMM-urilor, iar 20% din imprumut vizeaza proiectele legate de schimbarile climatice, eficienta energetica, reducerea emisiilor si gestionarea deseurilor.

Banca Europeana de Investitii (BEI) este banca Uniunii Europene, singura banca detinuta de statele membre ale Uniunii Europene. In calitate de cel mai mare emitent si creditor de fonduri multilateral din lume dupa volum, BEI ofera finantare si know-how pentru proiecte de investitii solide si durabile care contribuie la promovarea obiectivelor politicilor UE. Peste 90% din activitatea BEI este concentrata in Europa, dar Banca sprijina si politicile externa si de dezvoltare ale UE. AGERPRES/(AS - autor: Florentina Cernat, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Ady Ivascu)