Romania a demarat toate actiunile necesare si masurile pentru pregatirea in caz de epidemie cu noul coronavirus si a activat sistemul national pentru situatii de urgenta, a informat, joi, Ministerul Sanatatii, printr-un comunicat de presa.

Potrivit ministerului, Romania lucreaza in stransa cooperare cu statele membre si institutiile Uniunii Europene, ECDC - Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor, ANSA, dar si cu Organizatia Mondiala a Sanatatii, in vederea asigurarii protectiei sanatatii publice pentru cetatenii europeni.

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Nelu Tataru conduce delegatia Romaniei la sesiunea extraordinara a Consiliului Uniunii Europene pentru Sanatate organizata joi la Bruxelles, unde are loc un schimb de opinii la cel mai inalt nivel privind amenintarea legata de noul coronavirus.

Apreciem necesara elaborarea in cadrul serviciilor Comisiei Europene a unei strategii in vederea abordarii unitare de catre statele membre a unui posibil risc de pandemie in planul UE si consideram necesara elaborarea unui set de instructiuni clare din partea Comitetului pentru Securitate Sanitara (HSC) cu privire la masurile care trebuie aplicate, in mod unitar, de catre toate statele membre. Sustinem recomandarea Consiliului privind necesitatea consolidarii procesului privind schimbul de informatii intre statele membre si Comisie, a spus Nelu Tataru, in reuniunii, potrivit sursei citate. AGERPRES/(AS - autor: Roberto Stan, editor: Claudia Stanescu, editor online: Gabriela Badea)