Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a dat joi castig de cauza Spaniei, care a expulzat fara o hotarare administrativa sau judiciara doi migranti din enclava Melilla catre nordul Marocului, informeaza AFP.

Aceasta decizie surprinzatoare adoptata in unanimitate de Marea Camera a CEDO rastoarna jurisprudenta rezultata prin decizia din prima instanta anuntata de CEDO pe 3 octombrie 2017, care daduse dreptate migrantilor si condamnase Madridul.

Instanta europeana, sesizata de cei doi migranti, originari din Coasta de Fildes si Mali, mentioneaza in decizia sa definitiva ca acestia s-au pus ei insisi intr-o situatie de ilegalitate cand au incercat in mod deliberat, pe 13 august 2014, sa intre in Spania traversand dispozitivul de protectie de la frontiera cu Melilla, prin locuri neautorizate si in cadrul unui grup numeros, profitand de efectul multimii si folosind forta.

Reclamantii au decis sa nu utilizeze caile legale existente care permit intrarea legala pe teritoriul spaniol, iar absenta unei decizii individuale de indepartare de pe teritoriul spaniol si expulzarea lor imediata se justifica prin faptul ca ei nu au folosit procedurile de intrare oficiale existente in acest scop si este prin urmare consecinta propriului lor comportament, explica CEDO in hotararea ce stabileste ca Spania nu a incalcat articolele 4 din Protocolul nr. 4 (interzicerea expulzarilor colective) si 13 (dreptul la un recurs efectiv) din Conventia europeana a drepturilor omului.

Enclavele spaniole Ceuta si Melilla, situate in nordul Marocului, sunt singurele frontiere terestre ale Africii cu Europa si pe care numerosi migranti incearca sa le treaca, desi sunt protejate de garduri de peste sase metri inaltime prevazute pe alocuri cu sarma ghimpata si lame ascutite care provoaca rani. AGERPRES/(AS - autor: Sorin Popescu, editor: Adriana Matcovschi, editor online: Simona Arustei)