Conducerea Academiei Cesar, institutia ce atribuie premiile omonime, considerate echivalentul francez al premiilor Oscar, a anuntat joi seara demisia sa colectiva, cu 15 zile inainte de urmatoarea gala de decernare a acestor trofee, pe fondul unei crize marcate de critici legate de maniera sa opaca de administrare si de polemici care il vizeaza pe Roman Polanski, informeaza AFP.

Pentru a-i onora pe cei care au facut cinema in 2019, pentru a regasi linistea si pentru ca sarbatoarea cinematografiei sa ramana o sarbatoare, consiliul de administratie al Asociatiei pentru Promovarea Cinematografiei (care conduce Academie des Arts et Technique du Cinema) a luat in unanimitate decizia de a demisiona, a transmis Academia, prezidata din 2003 de producatorul de film Alain Terzian.

Aceasta demisie colectiva va permite demararea unui proces de reinnoire completa a conducerii, se afirma in acelasi comunicat al Academiei Cesar.

O adunare generala va avea loc dupa cea de-a 45-a gala a premiilor Cesar, programata pe 28 februarie, si va reprezenta o buna ocazie pentru a alege o noua conducere si pentru a pregati astfel, sub egida CNC (Centrul National al Cinematografiei), modificari ale statutului fondator al Asociatiei pentru Promovarea Cinematografiei (APC) si sa implementeze masurile de modernizare anuntate.

Acest anunt soc a fost facut dupa un editorial aparut luni seara in cotidianul Le Monde, in care 400 de personalitati din industria cinematografica, inclusiv Omar Sy, Bertrand Tavernier, Michel Hazanavicius, Jacques Audiard, Marina Fois si Agnes Jaoui, au cerut o reforma in profunzime a Academiei Cesar.

Criticile lor au vizat anumite disfunctionalitati, o opacitate a conturilor si a statute care nu au evoluat de foarte mult timp si care se bazeaza in continuare pe cooptare.

Lista membrilor Academiei Cesar, alcatuita din aproximativ 4.700 de profesionisti din industria cinematografica, este confidentiala. Pentru a face parte din aceasta institutie, un cineast trebuie sa aiba cel putin doi sponsori si sa fi participat la cel putin trei lungmetraje in cinci ani.

Academia insasi este administrata de APC, ai carei membri, in numar total de 47, sunt profesionisti premiati cu Oscar, fosti presedinti si diverse alte personalitati.

Printre ei se afla si regizorul franco-polonez Roman Polanski, vizat de acuzatii de viol si aflat in fruntea nominalizarilor din acest an cu filmul sau Jaccuse, un fapt criticat de feministe si de opinia publica. Asociatii precum Osez le feminisme! doresc sa organizeze un protest in seara galei Cesar, in fata Salii Pleyel din Paris.

AGERPRES/(AS - autor: Florin Badescu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivascu)