Ministerul Culturii precizeaza ca alegerea cantaretei Irina Rimes pentru a ajuta la promovarea evenimentelor pe care le va organiza cu ocazia Zilei Brancusi, marcata pe 19 februarie, a venit din dorinta de a schimba modul de a comunica cu tinerii, prin deschiderea fata de oamenii din toate categoriile de varsta, sociale si profesionale.

Brancusi este al nostru, al tuturor, si ne bucura faptul ca, impreuna cu Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR), putem aduce oamenii, in special pe cei mai tineri, mai aproape de acest simbol national. Asa cum a mentionat in conferinta de presa de la MNAR, cat si cu alte ocazii, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, isi manifesta dorinta ca noi toti sa fim mai deschisi catre noile generatii, sa facem pasi in a-i aduce mai aproape de cultura. In acest sens, Irina Rimes a acceptat invitatia Ministerului Culturii, voluntar, de a fi promotor al evenimentului. Cu aceasta ocazie, ii adresam multumiri pentru accept si ne dorim ca, pe viitor, evenimente de asemenea anvergura sa beneficieze de o promovare adecvata si in randul generatiilor tinere, se precizeaza intr-un comunicat al Ministerului Culturii transmis vineri AGERPRES.

Potrivit sursei citate, ministerul isi doreste sa fie mai deschis, sa atraga, fara prejudecati, oamenii din toate categoriile de varsta, sociale si profesionale. Vrem sa schimbam modul de a comunica cu tinerii, sa folosim si alte canale de promovare a culturii, altele decat cele clasice, se afirma in comunicat.

Potrivit ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, daca fiecare eveniment cultural s-ar promova doar in zona academica, pe canale nisate, s-ar adanci prapastia intre generatii.

Cultura nu trebuie sa se adreseze doar unor nise si nu trebuie consumata doar de elite. Am implicat in aceasta promovare a zilei Brancusi reprezentanti din medii diferite. Un exemplu este prezenta la conferinta de presa a scriitorului si criticului literar Alex tefanescu. Ceea ce ne-am propus s-a realizat. Toata lumea vorbeste despre evenimentul Brancusi. Vrem ca tinerii sa devina interesati si atrasi de cultura. Vrem ca tinerii sa devina consumatori de produse culturale. Vrem sa colaboram cu modelele tinerilor care se bucura de increderea si simpatia lor, afirma Gheorghiu, citat in comunicat.

Ministerul Culturii mai precizeaza ca astazi, mediul online este principalul canal de comunicare pentru tineri si trebuie sa ne adaptam prezentului, iar rolul Irinei este de a invita tinerii sa-l cunoasca mai bine pe Brancusi.

Am acceptat invitatia domnului ministru de a fi promotor al evenimentului pentru ca imi doresc ca tinerii cu care vorbesc, direct sau indirect, sa inteleaga cat de important este sa ne cunoastem cultura, sa perpetuam obiceiurile, sa fim mai aproape de valorile culturale romanesti, sa nu uitam de ele doar pentru ca nu mai sunt cool si trendy, a declarat Irina Rimes.

Ministerul Culturii va marca, pe 19 februarie, Ziua Brancusi, la implinirea a 144 de ani de la nasterea parintelui sculpturii moderne, memoria marelui artist urmand a fi cinstita prin mai multe premiere, menite sa readuca in atentia publica operele sale. In premiera, in Romania, in curtea MNAR, de la ora 19,00, publicul va avea oportunitatea de a vedea holograma marelui artist si operele sale. Totodata, muzeul va oferi acces gratuit vizitatorilor pe parcursul zilei de 19 februarie si va organiza trei tururi ghidate in sala Brancusi din Galeria Nationala, in care se gasesc cele mai multe dintre operele lui Brancusi pastrate in Romania. Tururile se vor desfasura la orele 14,00, 16,00 si 19,30. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin, editor online: Adrian D darlat)