PSD considera ca anuntul Institutului National de Statistica privind cresterea economica de 4,1% din 2019 confirma rezultatele economice bune inregistrate de Romania in timpul guvernarii social-democrate, iar criza politica creata de obsesia pentru anticipate a PNL si a presedintelui Klaus Iohannis ar putea determina intrarea Romaniei in recesiune in cursul anului 2020.

Partidul Social Democrat considera ca anuntul de vineri al Institutului National de Statistica privind cresterea economica de 4,1% din 2019 confirma rezultatele economice bune inregistrate de Romania in timpul guvernarii PSD. Conform datelor disponibile publicate de EUROSTAT, tara noastra se situeaza pe locul doi in clasamentul Uniunii Europene privind rata de crestere economica din 2019. Pe de alta parte, exista motive serioase pentru a pune intrebarea daca 2019 va fi si ultimul an de crestere economica a Romaniei? Dupa venirea PNL la guvernare, mai multi indicatori macro-economici s-au deteriorat brusc, iar criza politica creata de obsesia pentru anticipate a PNL si a presedintelui Iohannis ar putea determina intrarea Romaniei in recesiune in cursul anului 2020, se arata intr-un comunicat de presa remis AGERPRES de PSD.

Social-democratii mai spun ca, in ultimele doua luni din anul precedent, sub guvernarea PNL, a fost un adevarat dezmat al cheltuielilor publice (9 miliarde lei in plus), pe fondul scaderii bruste a veniturilor la buget (de la +12,4% in primele 10 luni, la -5% dupa venirea PNL la guvernare), iar in cele 3 luni de guvernare PNL s-a imprumutat cu 10 miliarde euro, de patru ori mai mult fata de PSD.

Pe acest fond, Guvernul PNL a crescut deficitul bugetar din 2019 de la 2,8% la 4,6%, depasind pragul acceptabil de 3% si determinand astfel intrarea Romaniei in procedura de deficit excesiv. Nu in ultimul rand, inghetarea cresterilor de pensii si salarii si declaratiile iresponsabile ale ministrului Finantelor privind o posibila criza economica au actionat ca o frana de mana care a incetinit brusc cresterea economica din Romania. In acelasi timp s-au oprit doua motoare principale ale economiei romanesti: industria, care inregistreaza scaderi masive, si agricultura, afectata de lipsa masurilor guvernului pentru compensarea pierderilor fermierilor pe fondul iernii atipice din acest an. In acest context economic marcat de incertitudini si dezechilibre, singura motivatie care poate sta in spatele obsesiei PNL pentru declansarea alegerilor anticipate este de a obtine votul cetatenilor inainte de venirea austeritatii. Anticipate = Austeritate, sustine PSD in comunicat.

Avansul economiei romanesti a incetinit la 4,1% anul trecut, dupa cresteri de 4,4% in 2018 si 7,1% in 2017, potrivit estimarilor Institutului National de Statistica publicate vineri.

In ultimul trimestru al anului 2019, avansul Produsului intern brut a accelerat cu 1,5% fata de trimestrul precedent, in conditiile in care, in trimestrul III 2019 fata de trimestru II, avansul PIB a fost de 0,6%.

Fata de perioada similara din 2018, in ultimul trimestru al anului trecut, cresterea economica a fost de 4,3% pe seria bruta si de 4,2% pe seria ajustata sezonier.

In noiembrie 2019, Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP) a revizuit, in jos, estimarile privind cresterea economica pentru anul 2019, in vecinatatea inferioara a nivelului de 4%, fata de 5,5% cat estimase in Prognoza de primavara, luand in calcul datele statistice sectoriale ale conturilor nationale disponibile pentru primul semestru al anului in curs. AGERPRES/(AS - autor: Dana Piciu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Arustei)