Un elicopter al armatei siriene a fost doborat vineri in nord-vestul Siriei si echipajul sau ucis, a doua prabusire de acest gen in aceasta saptamana pe fondul tensiunilor in crestere intre Damasc si Ankara, relateaza AFP.

Regimul lui Bashar al-Assad, sprijinit de Rusia aliata, a reluat in decembrie ofensiva in nord-vestul Siriei impotriva ultimului mare bastion al jihadistilor si al rebelilor, in pofida avertismentelor Turciei vecine.

Potrivit unei surse militare citate de agentia oficiala siriana Sana, elicopterul a fost lovit de o racheta in apropiere de Orum al-Kobra, in vestul provinciei Alep, unde sunt desfasurate grupari teroriste armate sustinute de Turcia.

Asta a dus la prabusirea elicopterului si la moartea echipajului, a precizat sursa militara, fara a furniza un bilant precis al mortilor.

ONG-ul Observatorul sirian al drepturilor omului (OSDO) a informat ca elicopterul a fost vizat de o racheta a fortelor turce. Autoritatile turce nu au comentat pana in prezent informatia. OSDO a precizat ca doi piloti au murit in prabusirea elicopterului, trupurile fiind gasite.

In Turcia, agentia oficiala Anadolu a anuntat prabusirea aparatului de zbor, fara a furniza detalii.

Marti, un elicopter al armatei siriene a fost doborat de un tir atribuit fortelor turce in provincia Idlib, vecina cu Alep, potrivit OSDO. Cotidianul pro-Damasc Al-Watan a relatat ca trei membri ai echipajului au murit in atac.

Media turce au pus atacul in seama gruparilor rebele siriene pro-Ankara.

Jihadistii din gruparea Hayat Tahrir al-Sham (HTS, fosta ramura siriana a Al-Qaida) domina peste jumatate din provincia Idlib, precum si sectoare adiacente din provinciile Alep, Hama si Lattakia.

Grupari rebele si alte factiuni jihadiste mai putin influente sunt de asemenea prezente in aceste zone care reprezinta ultimul mare bastion jihadist care scapa controlului regimului.

La inceputul lui februarie, infruntari de o violenta neobisnuita au opus soldati turci fortelor siriene in nord-vest.

Turcia, care sustine grupuri rebele, mentine trupe in aceasta zona si a trimis intariri in ultimele zile.

Declansat in martie 2011 de reprimarea manifestatiilor pasnice care solicitau reforme, razboiul din Siria s-a soldat cu peste 380.000 de morti.

AGERPRES/(AS - autor: Florin tefan, editor: Sorin Popescu, editor online: Irina Giurgiu)