Doua manifestatii au fost organizate sambata la Santiago de Chile, una favorabila unei noi Constitutii, iar cealalta in sprijinul legii fundamentale in vigoare in Chile, tara care trece printr-o grava criza sociala, transmite AFP.

In Plaza Italia, epicentrul manifestatiilor din Santiago de Chile de la inceputul crizei, pe 18 octombrie, mii de demonstranti au cerut din nou reforme sociale, inclusiv adoptarea unei noi Constitutii, intr-o manifestatie marcata de ciocniri cu fortele de ordine.

La cativa kilometri departare, peste 1.000 de persoane s-au strans in fata colii Militare pentru a sustine mentinerea Constitutiei actuale, care dateaza din timpul dictaturii lui Augusto Pinochet (1973-1990).

Participantii au manifestat pasnic, purtand banderole pe care scria cuvantul respingere si drapelul chilian si scandand sloganuri ostile stangii politice.

Acest tip de manifestatii s-au inmultit in ultimele trei saptamani in capitala chiliana.

In luna decembrie, presedintele Sebastian Pinera a promulgat o lege care permite organizarea la 26 aprilie a unui referendum cu privire la schimbarea Constitutiei.

O modificare a actualei Constitutii, care a fost adoptata pe 11 septembrie 1980 printr-un referendum controversat in timpul dictaturii militare, este una dintre principalele revendicari exprimate in timpul manifestatiilor sociale din ultimele doua luni.

AGERPRES/(AS - autor: Tudor Martalogu, editor online: Anda Badea)