Autoritatile din Malaysia au anuntat ca nu vor permite acostarea niciunei nave de croaziera in porturile sale care provin, sau au facut escala in China, pentru a preveni contagierile cu COVID-19, dupa ce sambata a fost detectat in Kuala Lumpur acest coronavirus la o pasagera din SUA care a debarcase de pe acest vas in Cambodgia, relateaza duminica EFE. tim ca vasul de croaziera Westerdam a facut o escala la Hong Kong pentru o noapte, inainte de a pleca la 1 februarie intr-un voiaj de 14 zile prin Asia de Est. Prin urmare, exista posibilitatea contactului intre pasageri si populatia din Hong Kong, unde unii ar fi putut fi expusi virusului, a declarat duminica la o conferinta de presa, viceprim-ministrul tarii, Wan Azizah Wan Ismail.

Oficialul malaysian s-a referit la pasagera americana in varsta de 83 de ani testata pozitiv sambata cu COVID-19 la un control din Kuala Lumpur, dupa ce plecase din Cambodgia, unde Wasterdam in care calatorise fusese in sfarsit debarcat dupa ce a fost refuzat de mai multe tari.

Femeia si sotul sau, care a rezultat negativ la teste, au fost internati sambata intr-un spital din capitala malaysiana, in timp ce autoritatile tarii au suspendat toate zborurile spre Cambodgia.

Wan Azizah Wan Ismail a anuntat totodata ca nu se va permite intrarea in Malaysia, unde au fost detectate pana acum 22 cazuri de coronavirus, niciunui pasager de pe pachebotul Wasterdam care a ramas acostat in Cambodgia, potrivit agentiei nationale de stiri Bernama.

Aproximativ 1.200 din cei 2.257 de pasageri si membri ai echipajului de la bordul vasului Westerdam, apartinand companiei Holland America Line, au debarcat in portul cambodgian din Sihanoukville in cursul zilei de vineri si sambata, majoritatea zburand spre capitala Phnom Penh pentru a-si continua calatoriile.

Acostarea vasului Westerdam a fost refuzata de Filipine, Taiwan, Japonia, Coreea de Sud si Thailanda, din cauza temerilor ca persoanele aflate la bord ar fi contractat noua tulpina de virus respirator, in contextul in care zeci de persoane de la bordul unei alte nave de croaziera, Diamond Princess, aflata in largul coastelor Japoniei, au fost testate pozitiv.

AGERPRES/(AS - editor: Mihaela Nicolaescu, editor online: Anda Badea)