Presedintele Consiliului European, Charles Michel, a primit duminica seara la Bruxelles liderii a sase tari din Balcanii de Vest candidate la aderarea la UE pentru o discutie sincera, in cursul unui dineu de lucru destinat sa pregateasca summitul de la Zagreb in luna mai, potrivit AFP.

Sper intr-o discutie sincera, intensa si deschisa, a anuntat el intr-o scurta alocutiune inainte de a-si primi invitatii.

Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, si seful diplomatiei Josep Borrell participa de asemenea la aceasta reuniune informala, la fel ca premierul croat Andrej Plenkovic, a carui tara asigura presedintia semestriala a Uniunii Europene.

Vom vedea cum sa aprofundam parteneriatul nostru cu aceste tari, sa le consolidam perspectivele europene si sa semnalam reformele pe care trebuie sa le efectueze, a explicat Charles Michel.

Este vorba despre angajarea unui dialog politic la cel mai inalt nivel cu Macedonia de Nord, Serbia, Kosovo, Albania, Muntenegru si Bosnia si de a intelege asteptarile lor inainte de a lansa pregatirile pentru summitul de la Zagreb din 17 mai, a adaugat un responsabil european.

Intrevederile vor duce la o noua procedura de aderare mai stricta, solicitata de Franta. Comisia Europeana a prezentat o propunere in acest sens, dar ea mai trebuie discutata si aprobata in unanimitate de catre statele membre.

Am avut toti dificultati pentru a ateriza in aceasta seara la Bruxelles (din cauza furtunii) si este un fel de avertisment ca pentru noi aterizarea (in UE) nu va fi usoara, a comentat cu umor premierul Albaniei, Edi Rama.

Suntem foarte, foarte interesati sa discutam despre noua metodologie asupra deschiderii negocierilor, a declarat el.

Ministrul de externe al Macedoniei de Nord, care a avut si el dificultati in ateriza la Bruxelles, a reluat aceeasi metafora ca premierul albanez. Am avut trei consilii europene in cursul carora nu am reusit sa aterizam, dar avem speranta de a reusi la a patra tentativa, a comentat Nikola Dimitrov.

Speranta este ca aceasta noua procedura sa fie aprobata de statele membre pentru summitul de la Zagreb si ca acordul sa permita deschiderea negocierilor cu Macedonia de Nord si Albania. Ele au inceput deja cu Muntenegru in 2012 si cu Serbia in 2014. AGERPRES/(AS-editor:Lilia Traci, editor online: Alexandru Cojocaru)