SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 17 februarie
Romano-catoliceSs. Intemeietori ai Societatii Slujitorii Sf. Fc. Maria; Teodor, soldat m.
Sfantul Mare Mucenic Teodor Tiron este pomenit in calendarul crestin ortodox la 17 februarie.
S-a nascut in Siria si a facut parte din armata romana in legiunea Tironilor formata din soldati tineri (de aici si numele de Teodor Tiron).
In timpul imparatului Diocletian (284-305), Sfantul Teodor comanda o cohorta de cateva sute de ostasi, cei mai buni din legiune (care numara in jur de 5.000 de oameni), si acestia se numeau margariti (adica tari si puternici).
Acest corp de armata comandat de generalul Vringa a fost mutat din Siria in Amasia, capitala Pontului. La ceva timp dupa asezarea in Amasia, comandantul a primit ordin ca toti ostasii sa aduca jertfa zeilor.
Supunerea soldatilor la practicarea publica a cultului oficial era si un mod prin care se verifica in ce masura patrunsese crestinismul in randurile armatei.
Sfantul Tiron a marturisit ca este crestin in fata generalului care l-a sfatuit, fiind unul dintre cei mai valorosi militari, sa renunte la credinta in Hristos si sa jertfeasca idolilor, i s-a dat chiar si un timp de gandire. In acea noapte, Sfantul Teodor a incendiat templul, a fost descoperit si dus inaintea autoritatilor. A ramas statornic in credinta si a primit moarte muceniceasca.
Sinaxarul aminteste de o minune a Sfantului Teodor, petrecuta mult mai tarziu, in vremea imparatului Iulian Apostatul (361-363), cand acesta a dat ordin guvernatorului orasului Constantinopol sa stropeasca toate proviziile din pietele de alimente cu sange de la jertfele aduse zeilor.
Sfantul Teodor Tiron i-a aparut atunci in vis arhiepiscopului Eudoxie si i-a spus sa-i anunte pe crestini sa nu cumpere nimeni nimic din piata, ci sa manance grau fiert cu miere (coliva).
O saptamana, prima saptamana a Postului Mare, a durat acest lucru, iar produsele alimentare in acest timp s-au stricat si a trebuit sa fie aruncate in mare. La sfarsitul saptamanii, sambata, crestinii au facut pomenirea Sfantului Mucenic Teodor.
Din acea perioada se pastreaza obiceiul ca in sambata intaia a marelui post sa se savarseasca pomenirea minunii care s-a facut in zilele cu coliva, ca sa nu se uite milostivirea si purtarea de grija a lui Dumnezeu pentru crestini si ajutorul Sfantului Marelui Mucenic Teodor. (sursa: vol. Vietile Sfintilor) AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel; editor: Irina Andreea Cristea)