Ministrul de externe rus Serghei Lavrov, aflat in turneu diplomatic in America Latina, a denuntat joi provocarile constante ale SUA la adresa Venezuelei, informeaza vineri AFP.

Americanii ameninta sa foloseasca toate optiunile care se afla pe masa si se dedau cu regularitate la provocari, a spus diplomatul rus in fata presei in Ciudad de Mexico, in timpul primei sale vizite in Mexic din ultimii zece ani.

Serghei Lavrov a avut aici o intrevedere cu omologul sau Marcelo Ebrard, abordand in discutia cu acesta in special criza din Venezuela.

Opozantul venezuelean Juan Guaido a fost primit miercuri de presedintele american Donald Trump in Biroul Oval. Guaido a fost recunoscut de SUA si de circa 50 de tari drept presedinte interimar al Venezuelei, in timp ce Moscova il recunoaste drept sef de stat pe Nicolas Maduro.

Lavrov, care are programata pentru vineri o intrevedere cu Maduro, a apreciat ca apelurile la dialog lansate de Grupul de la Lima si de Washington nu sunt o mediere, ci o tentativa de a forta o schimbare de regim la Caracas.

Potrivit lui Lavrov, Rusia si aliatul sau mexican considera ca Venezuela trebuie sa iasa din criza politica si sociala printr-o negociere nationala. Venezuela trebuie sa gaseasca o solutie la problemele sale printr-un dialog complet, intre toate fortele importante ale tarii, a estimat seful diplomatiei ruse.

Lavrov a dezvaluit ca Moscova a facut un demers pe langa Uniunea Europeana (UE), care s-a raliat presiunilor internationale asupra Venezuelei.

Mexicul este membru al Grupului de la Lima, constituit din circa zece tari latino-americane si Canada, si infiintat in 2017 pentru a incerca gasirea unei solutii la criza venezueleana.

Guvernul presedintelui mexican Andres Manuel Lopez Obrador s-a distantat cu mai multe ocazii de pozitia grupului, refuzand sa sustina unele declaratii comune. De exemplu, in 2019, Mexicul a refuzat sa se ralieze la apelul lansat lui Nicolas Maduro de a transfera puterea Adunarii Nationale.

Dupa ce a trecut prin Cuba si prin Mexic, Lavrov intentioneaza sa se deplaseze in Venezuela pentru o intrevedere cu Maduro, cu vicepresedinta Delcy Rodriguez si cu ministrul de externe venezuelean Jorge Arreaza. AGERPRES/(AS - autor: Adriana Matcovschi, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)