Presedintele francez Emmanuel Macron le-a propus vineri statelor europene un dialog strategic cu privire la rolul descurajarii nucleare franceze in securitatea Europei, in contextul in care, dupa Brexit, Franta a ramas singura tara din Uniunea Europeana dotata cu arma atomica, relateaza AFP.

Partenerii europeni care vor sa se angajeze pe aceasta cale se vor putea asocia exercitiilor fortelor franceze de descurajare, astfel ca acest dialog strategic si aceste schimburi sa contribuie in mod natural la dezvoltarea unei adevarate culturi strategice intre europeni, a spus Emmanuel Macron intr-un discurs consacrat strategiei franceze de aparare si descurajare nucleara.

Potrivit acestuia, fortele nucleare franceze vor intari securitatea Europei prin insasi existenta lor, avand in aceasta privinta o dimensiune autentic europeana. eful statului francez a insistat ca independenta de decizie a tarii sale este pe deplin compatibila cu o solidaritate de nezdruncinat fata de partenerii nostri europeni si ca interesele vitale ale Frantei au de acum o dimensiune europeana.

Luni, aminteste France Presse, un responsabil al conservatorilor germani, apropiat al cancelarului Angela Merkel, a pledat ca Uniunea Europeana sa dispuna in viitor de propria sa forta de descurajare nucleara, sugerand o punere in comun a arsenalului atomic francez.

In discursul de vineri, presedintele francez nu a precizat daca prin parteneri europeni a avut in vedere si Marea Britanie, dar a asigurat ca Brexitul nu schimba nimic in ce priveste cooperarea pe subiecte nucleare intre Paris si Londra, amintind ca Franta si Regatul Unit, singurele puteri nucleare europene, au afirmat clar inca din 1995 ca amenintarea intereselor vitale ale uneia dintre ele reprezinta o amenintare si pentru interesele vitale ale celeilalte. Doresc sa reafirm solemn astazi aceasta constatare, a declarat Macron.

El a mentionat in discurs ca tara sa si-a redus arsenalul nuclear la mai putin de 300 de focoase si are un bilant exemplar in materie de dezarmare.

Franta are un bilant unic in lume, conform atat responsabilitatilor, cat si intereselor sale, prin faptul ca si-a desfiintat in mod ireversibil componenta nucleara terestra, instalatiile de teste nucleare, instalatiile de producere de materiale fisionabile pentru arme si si-a redus arsenalul, care astazi este de sub 300 de arme nucleare, a declarat Macron.

Presedintele Frantei si-a exprimat pe de alta parte dorinta ca europenii sa propuna impreuna o agenda internationala de control al armamentelor, in conditiile in care actiunile Statelor Unite ale Americii si Rusiei au pus sub semnul intrebarii tratatele existente in aceasta privinta.

Franta isi va mobiliza partenerii europeni cei mai interesati pentru a pune bazele unei strategii internationale comune privind toate domeniile unde este activa Europa, pentru ca europenii nu se pot cantona la rolul de spectatori in fata unei curse a inarmarii nucleare cu care risca sa se confrunte batranul continent, a subliniat Emmanuel Macron in discursul sau, rostit in prezenta ministrilor de externe si apararii, Jean-Yves Le Drian si Florence Parly, a inaltilor responsabili ai armatei si a numerosi diplomati straini.

Franta are convingerea ca securitatea pe termen lung a Europei trece printr-o alianta puternica cu Statele Unite, dar securitatea noastra depinde de asemenea, inevitabil, de cresterea capacitatii de actiune autonoma a europenilor, a mai spus presedintele francez. AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Toth, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)