Festivalul International George Enescu a fost nominalizat in premiera la International Opera Awards 2020, in contextul promovarii tot mai sustinute a operei in programul sau artistic.

Potrivit unui comunicat de presa transmis vineri AGERPRES, festivalul urmeaza sa-si sustina nominalizarea prezentand juriului programul dedicat operei la editia din 2019.

Castigatorii premiului urmeaza sa fie anuntati in cadrul unei festivitati care va avea loc la prestigiosul Sadlers Wells in Londra, pe 4 mai 2020.

Este o mare onoare si bucurie ca Festivalul International George Enescu sa fie recunoscut ca un promotor al operei, cu atat mai mult cu cat aceasta abordare mai ampla a lucrarilor lirice, care se datoreaza directiilor artistice ale lui Vladimir Jurowski, se inscrie deja intr-o tendinta demarata in 2017 si cu o abordare moderna, care utilizeaza tehnologiile multimedia. Aceasta tendinta va continua, programul editiei jubiliare din 2021 a festivalului urmand sa prezinte opere noi, a declarat Mihai Constantinescu, directorul general al evenimentului.

La conferinta de deschidere a editiei din 2019 a festivalului, directorul artistic, maestrul Vladimir Jurowski, sublinia ca programul a scos in evidenta preocuparea pentru lumea operei, prezentand o varietate de capodopere, de la mai marii din epoca baroca si pana la elitele teatrului muzical din secolul al XX-lea.

Cred ca opera, mai mult decat orice alta forma de arta, poate aduce impreuna muzica si textul, sunetul si viziunea, individualul si globalul, ca sa examineze profund si sa exploreze acele intrebari care ne incearca si ne definesc pe toti, ca artisti si ca oameni, afirma Jurowski.

Aceasta tendinta de promovare a operei a inceput din 2017, printr-o premiera inovatoare: la deschiderea acelei editii, Vladimir Jurowski si London Philharmonic Orchestra au prezentat Oedipe in versiune concertanta, in premiera cu proiectii multimedia live, sub directia artistica a regizoarei Carmen Lidia Vidu.

La editia din 2019 a festivalului au fost 14 opere in concert. Patru dintre acestea au fost completate de creatii multimedia si arhitectura vizuala, semnate de Carmen Lidia Vidu, Nona Ciobanu si Peter Kosir.

La aceeasi categorie dedicata festivalurilor care promoveaza spectacole de opera, au mai fost nominalizate Festival de la Salzburg, Donizetti Opera Festival, Festival Castell de Peralada, Macerata Opera Festival, Opera FestivalO19 (Opera Philadelphia).

Printre ceilalti nominalizati se afla Lise Davidson, Sir Bryn Terfel si Kirill Petrenko, prezenti la Festivalul International George Enescu in 2019, si romanii Adela Zaharia si George Petean, precum si basul Rene Pape, prezenti si ei la editiile anterioare. De asemenea, opera in concert Leonora, o poveste despre iubire, sacrificiu personal si eroism semnata de Ludwig van Beethoven, prezenta in cadrul festivalului, a fost nominalizata la categoria Recording (Complete Opera).

Infiintat in 2012, International Opera Awards este un eveniment anual prin care se celebreaza opera din intreaga lume. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Claudia Stanescu, editor online: Irina Giurgiu)