Olandezul Romke Hoogstra, venue manager si reprezentant permanent al UEFA la Bucuresti, in cadrul Comitetului de organizare a turneului final al Campionatului European, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca pregatirile pentru gazduirea celor 4 meciuri de catre Romania sunt in grafic.

Suntem in grafic cu pregatirile. Sa fiu sincer, nu cunosc exact stadiul pregatirilor in celelalte orase care gazduiesc acest turneu. Aud din cand in cand cateva informatii, dar ma concentrez 100% pe ceea ce se intampla aici, la Arena Nationala. Stadionul este responsabilitatea mea, nu e nici macar fan zone-ul. Sigur ca mai sunt lucruri de facut, iar acestea se desfasoara in acest moment. Dar in ceea ce ma priveste totul este bine pana acum, a afirmat olandezul.

Intrebat daca sunt totusi intarzieri si in ce domenii, oficialul UEFA a raspuns: Din experienta mea, atunci cand organizezi evenimente majore exista intotdeauna intarzieri. Este normal, dar intarzierile nu ma ingrijoreaza deloc.

El s-a aratat optimist in ceea ce priveste organizarea in bune conditii a turneului final la Bucuresti si a precizat ca romanii ar trebui sa fie mandri ca pot gazdui un asemenea eveniment.

Sunt bucuros ca UEFA m-a trimis la Bucuresti, colegii de aici m-au primit foarte bine. Experienta de pana acum este una foarte buna aici. Cu exceptia traficului, bineinteles, pentru ca sunt 1,2 milioane de masini si printre ele cea in care sunt eu. i trebuie sa recunosc ca imi place sa conduc ca romanii. Sunt foarte optimist ca vom avea un eveniment foarte bun la Bucuresti, fara indoiala. Sigur ca trebuie sa muncim, exista provocari, dar e ceva complet normal in organizarea unui eveniment ca acesta. Pentru mine conteaza enorm echipa, pentru ca ea este importanta, nu individualitatile. Muncim impreuna si performam impreuna, a spus Hoogstra.

Consider ca va fi cel mai mare eveniment organizat vreodata in Romania si in opinia mea Romania trebuie sa fie mandra ca va organiza acest turneu final. Romanii ar trebui sa fie mandri, pentru ca este un eveniment fantastic si nu doar din punct de vedere fotbalistic, ci si prin prisma a ceea ce se va intampla la fan zone. Sunt convins ca milioanele de telespectatori care vor urmari turneul final vor vedea frumusetile Romaniei, asa cum le-am vazut si eu. i sper ca o mica contributie la acest lucru sa imi apartina si mie, a adaugat Romke Hoogstra.

Romania a primit organizarea a patru meciuri din cadrul Campionatului European din 2020 pe Arena Nationala din Capitala. EURO 2020, editie aniversara care celebreaza 60 de ani de la primul Campionat European, se va desfasura in perioada 12 iunie - 12 iulie in 12 orase: Bucuresti (Romania), Baku (Azerbaidjan), Copenhaga (Danemarca), Londra (Anglia), Munchen (Germania), Budapesta (Ungaria), Roma (Italia), Amsterdam (Olanda), Dublin (Irlanda), Sankt Petersburg (Rusia), Glasgow (Scotia), Bilbao (Spania).

Bucurestiul va gazdui trei partide in cadrul Grupei C si una in faza optimilor de finala. Astfel, pe Arena Nationala sunt programate meciuri in zilele de 14, 18, 22 si 29 iunie 2020. Daca se califica in urma barajului de Liga Natiunilor, echipa nationala a Romaniei va juca cel putin doua partide la Bucuresti.

UEFA solicita celor 12 tari organizatoare sa puna la dispozitie alte patru stadioane la standarde internationale pentru antrenamentele oficiale ale echipelor nationale. Cele patru arene pe care Romania le-a ales pentru a le moderniza sunt Arcul de Triumf, Steaua, Rapid si Dinamo, insa lucrarile au inceput doar la primele trei.

Din motive juridice, lucrarile la stadionul Dinamo intarzie sa inceapa, noua arena din oseaua tefan cel Mare urmand sa fie construita pe un alt amplasament, cel mai probabil in locul velodromului.

Propunerile FRF pentru antrenamentele echipelor nationale care vor juca la Bucuresti in cadrul EURO 2020 sunt bazele sportive de la Mogosoaia, Berceni (FCSB) si Voluntari, si nu stadioanele Steaua, Arcul de Triumf si Rapid din Capitala, aflate in prezent in constructie. In cazul in care vor fi gata pana la 30 mai 2020, FRF va putea adauga noile arene pe lista propunerilor transmisa la UEFA pentru antrenamentele din timpul EURO 2020.

AGERPRES (A-autor: Marius one, editor: Mihai enea, editor online: Adrian D darlat)