Supa de liliac? Cobra pe plita? Bautura din oase de tigru? Multi chinezi cred inca in presupusul aport nutritiv al speciilor exotice a caror vanzare a fost temporar interzisa dupa criza noului coronavirus, desi tot mai multe voci cer ca masura sa fie definitiva, relateaza EFE vineri.

Autoritatile au decretat la sfarsitul lunii ianuarie suspendarea comertului cu specii salbatice dupa ce s-a luat in considerare ca de vina pentru noul focar ar fi o mutatie a unui virus provenit de la unul dintre exemplare - de pangolin potrivit ultimelor date - care se vindea intr-o piata destinata initial fructelor de mare din Wuhan.

Pe langa peste sau fructe de mare in aceasta piata se facea trafic ilegal cu carne de sobolan, iepuri salbatici si chiar crocodili, potrivit fotografiilor care au circulat pe retelele de socializare chineze. Cum poti manca liliac?, se intreaba un utilizator, care recunoaste insa ca celebra supa de liliac nu este un fel de mancare popular in Wuhan.

Dincolo de aceasta gastronomie exotica, userii au criticat si conceputul yewei (gusturi salbatice), considerat un simbol al bogatiei si laudat pentru presupusele puteri curative pentru afectiuni ca impotenta, artrita sau guta.

Retelele de socializare sunt in fierbere prezentand chinezi protejati de masti sanitare, dar si devorand broaste crude sau cumparand din piata soareci la gratar. Pai cum sa nu contractezi virusul daca mananci caini, pisici, serpi sau lilieci? exclama un alt utilizator.

Este adevarat ca in unele ocazii chinezii consuma carne de animale salbatice, dar nu este o practica generalizata si nici Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) nu a confirmat ca este motivul izbucnirii focarului sau ca este posibila contagierea doar prin consumul de specii salbatice.

In niciun caz nu s-a vorbit de contagiere prin consum de animale exotice, ci prin contact uman direct cu animale vii care purtau virusul si ulterioara transmitere umana pe cai respiratorii. In acest sens, un medic specialist in microbiologie si profesor universitar a declarat ca noul coronavirus este un virus respirator, principalul mod de transmitere fiind prin inhalarea de mici picaturi ce contin particule infectioase de virus.

Un alt expert in virusologie asigura ca, in general, consumul de carne sau de alimente de origine animala, cu conditia sa nu fie crude sau putin gatite, nu prezinta risc de transmitere a bolilor. Riscul ca un virus de la un animal sa treaca la om este insa mai mare cu cat este mai mica distanta evolutiva dintre cele doua specii. De exemplu este mai probabil sa existe transmiterea unei infectii virale intre doua mamifere decat intre o reptila si un mamifer, noteaza expertul.

Nimeni nu a dovedit cum poate fi contractat si totusi animalele de companie sunt victimele colaterale ale noului coronavirus care a provocat panica in populatia din China, unde au existat cazuri in care unii stapani si-au abandonat necuvantatoarele de teama sa nu se imbolnaveasca.

Initial liliacul a fost considerat drept gazda a virusului, insa expertii au afirmat ca a existat un animal intermediar intre aceste mamifer si oameni. Acest esalon pierdut a ridicat multe suspiciuni, mai ales ca unii medici au recomandat ca animalele de companie expuse la focarul de infectie sa fie plasate in carantina. Retelele de socializare au transformat acest mesaj de prudenta in faptul ca mascotele pot contracta noul coronavirus, desi OMS asigura ca pana la aceasta dat nu exista o proba in acest sens.

Orasul Wuhan, epicentrul epidemiei, se afla in carantina din 23 ianuarie. Inainte de aceasta data, 5 milioane de locuitori au plecat din oras, de sarbatorile de Anul Nou Chinezesc si nu s-au mai putut intoarce din cauza blocajului impus de autoritati. Multi dintre ei si-au lasat acasa animalele de companie cu mancare si apa pentru doar cateva zile. Multe asociatii s-au mobilizat pentru a da de mancare acestor animale parasite, insa in multe dintre cazuri este deja prea tarziu.

Potrivit Asociatiei pentru Protectia Animalelor din Wuhan, exista intre 300.000 - 600.000 caini si pisici de casa in acest oras de peste 11 milioane de locuitori. Pana acum circa 70 de voluntari ai organizatiei au izitat peste 500 de case si au primit solicitari pentru deplasarea in alte 3.000 de locuinte.

AGERPRES/(AS-autor: Mihaela Nicolaescu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)