Imprumutul de pe piata internationala este o dovada de responsabilitate insa preocupante sunt deficitele tarii, a declarat, vineri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, la o conferinta de presa, intrebat despre ultimele imprumuturi realizate de Ministerul Finantelor Publice.

Preocupante, element de ingrijorare sau cum vreti sa spuneti, nu de panica insa, sunt deficitele tarii. Suntem preocupati de marimea deficitelor. Cand ai deficit bugetar, al doilea lucru pe care trebuie sa-l faci cand constati ca ai deficit incasezi. Deci nu ai bani, ca tot se discuta mereu daca sunt bani. Bineinteles ca daca ai deficit nu ai bani. Te gandesti de unde sa imprumuti. A doua judecata este asa: cam cat de mari sunt deficitele acestea si care sunt disponibilitatile de lei, de moneda, cu care se poate finanta deficitul de pe piata interna. Din experienta mea, din 92 sau 93 incoace mereu, dar in fiecare an, Romania a avut o nevoie mai mare de finantare, chiar cand a avut deficite mai mici, decat ce putea sa ofere piata interna. Deci imprumutul de pe piata internationala, ca sa ma refer in primul rand la el ca am vazut ca acolo e mare preocupare, este o dovada de responsabilitate. Noi am salutat aceasta reusita a Ministerului de Finante cu acest imprumut, care e mare, dar e mare pentru ca avem deficite mari, nu e mare pentru ca e asa in general mare, asa cum am salutat si imprumutul facut in vara de Ministerul de Finante sau de ministrul de Finante de atunci, a spus guvernatorul bancii centrale.

El a precizat ca este un act de responsabilitate si nu de iresponsabilitate pentru ca altminteri, daca ai incerca sa iei toti banii de pe piata interna, la marimea deficitului si la cat absoarbe economia romaneasca exista riscul ca dobanzile sa se duca foarte puternic in sus. Tot atunci se creeaza un cerc vicios, cand dobanzile cresc atunci creditorii sunt mai reticenti sa ofere imprumuturi.

Guvernatorul BNR a afirmat ca dobanzile au fost rezonabile fata de marimea deficitului pe care il are Romania, in domeniul fiscal - bugetar, de peste 3%, si este nevoie sa refinantam datoria publica.

Mesajul meu este urmatorul si o spun in clar: ar trebui sa ne sperie deficitele bugetare, daca vrem sa ne speriem. Deocamdata le putem finanta si adaug ca, avand in vedere aceasta dimensiune a deficitelor bugetare ale tarii, Ministerul de Finante a reusit si la sfarsitul anului trecut si in ianuarie si la inceput de februarie sa se imprumute la dobanzi rezonabile, a spus Mugur Isarescu.

De asemenea, guvernatorul BNR a declarat ca trebuie sa se termine discutia daca sunt sau nu bani.

Cand ai deficite nu ai bani. Te imprumuti cu marimea deficitului si cu marimea datoriei publice. i lucrurile trebuie tinute sub control, a afirmat Mugur Isarescu.

Intrebat daca pensiile ar trebui sa creasca esalonat si nu cu 40% in acest an, Isarescu a spus ca ar trebui sa discutam despre cat ne putem imprumuta ca tara. AGERPRES/(AS - autor: George Banciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian D darlat)