E presarata tara noastra intreaga cu mormintele sfinte ale sfintilor nostri inaintasi care nu si-au crutat viata, ci au luptat eroic pentru cauza lui Hristos. E usor sa vorbesti cand ai belsug de toate, dar sa-L vestesti pe Hristos in foame, in sete, in boala, in dureri si sa-ti pui viata-n joc pentru cauza lui []E presarata tara noastra intreaga cu mormintele sfinte ale sfintilor nostri inaintasi care nu si-au crutat viata, ci au luptat eroic pentru cauza lui Hristos. E usor sa vorbesti cand ai belsug de toate, dar sa-L vestesti pe Hristos in foame, in sete, in boala, in dureri si sa-ti pui viata-n joc pentru cauza lui Dumnezeu, asta nu e chiar usor.

Unul din mormintele sfinte ale Oastei este acesta de aici, langa care ne-am adunat in ziua de astazi. Noi avem ceva drag si sfant in curtea Bisericii din Mizies, care ne va ramane pentru totdeauna cat vom mai trai pe pamantul acesta, cat Dumnezeu ne va mai tine in suflet dragostea si iubirea fata de Lucrarea sfanta a Oastei Domnului.

Pretuiti clipele acestea, dragii nostri frati, ca zile ca acestea nu sunt multe. Zilele sunt rele si rautatea parca a ajuns la culme. arana a putut inghiti ce a fost al ei, dar poezia si scrisul acestui mare om al lui Dumnezeu vor trai vesnic. Fratele Traian a infruntat cu atata curaj anii cei multi si grei de suferinta prin intunecimile cele mai fioroase. A indurat foamea, frigul si palmuirea acelora care ar fi trebuit sa-l apere, nu sa-l loveasca.

Ce grea e lupta sfanta s-o duci pan-la sfarsit!Pe-atat de multi ispita pe drum i-a prabusit,Pe-atat de multi vreo cursa cu zambet si cu jindI-a-nfasurat in flacari si i-am vazut pierind.

O, nu-i usoara crucea s-o duci cum vrea Iisus,Cat de putini mai suie si cat de multi s-au dus! Fratele Aurel Ile (Mizies, Bihor)din cuvantul rostit in 25 iunie 2022 la La Mizies, la fratele Traian Dorz