Evanghelia aceasta ne spune cum a tamaduit Iisus doi orbi. Astfel de orbi care cersesc pe la poduri sau pe langa drumuri sunt si azi si datori suntem cu totii sa-i miluim. Dar, in afara de acestia, mai sunt si altfel de orbi: sunt cei orbi cu sufletul. Orbia cea sufleteasca o fac patimile si []Evanghelia aceasta ne spune cum a tamaduit Iisus doi orbi. Astfel de orbi care cersesc pe la poduri sau pe langa drumuri sunt si azi si datori suntem cu totii sa-i miluim. Dar, in afara de acestia, mai sunt si altfel de orbi: sunt cei orbi cu sufletul. Orbia cea sufleteasca o fac patimile si pacatele cele grele. Spre pilda, doi oameni cuprinsi de focul maniei nu sunt altceva decat doi orbi care nu mai vad si nu mai judeca nimic. Desfranatul, de asemenea, este un orb ce nu mai vede nimic curat si sfant, ci merge orbeste inainte pe calea poftelor spurcate ce-i omoara, rand pe rand, sanatatea, viata si sufletul. O si mai cumplita orbie sufleteasca face betia. Betivul este si el un orb ce si-a pierdut cu totul vederea sufleteasca. Despre acest fel de orbi zicea Psalmistul: ca ochi au si nu vad. Ati vazut cum pe cei orbi ii duc altii de mana sau de bata, unde ei nici nu stiu. Intocmai asa ii poarta patimile si pacatele pe oamenii cei stapaniti de ele.

Oh! Ce cumplita orbie sufleteasca este in lumea de azi. Parca s-au implinit cuvintele Scripturii ce zice ca: domnul veacului acestuia (diavolul) a orbit mintile necredincioase, sa nu vada stralucind Evanghelia lui Hristos. (II Cor. 4, 4). Lumea si oamenii de azi traiesc in cumplita orbie sufleteasca, pentru ca n-au primit cu adevarat lumina lui Hristos, Care a venit in lume sa dea orbilor vedere si sa lumineze pe cei ce sedeau in intuneric si in umbra mortii (Psalm 106, 10).

Iisus este lumina cea adevarata care lumineaza pe tot omul ce vine in lume (Evanghelia de Pasti). Eu sunt Lumina lumii zicea Iisus tot acela ce vine dupa Mine nu va umbla in intuneric, ci va avea lumina vietii (Ioan 8, 12).

Lumina lui Hristos lumineaza tuturor si toti care o primesc pe dansa cu adevarat ies din intuneric si se fac fiii luminii (Ioan 12, 36). Dar osanda aceasta este ca Lumina a venit in lume, insa oamenii iubira mai mult intunericul (Ioan 3, 19). In zilele noastre, lumina iar s-a impreunat cu intunericul si intunericul a coplesit lumina, pentru ca crestinii de azi n-au primit cu adevarat pe Iisus Mantuitorul si lumina Lui despre care zice Evanghelia din ziua de Pasti ca: intunericul n-o poate cuprinde pe ea. Rodul luminii sta in dreptate, in dragoste si adevar (Efeseni 5, 9). Insa ce vedem noi azi in lume? Vedem rodul intunericului: ura, nedreptatea, minciuna etc. Cine zice ca este in lumina si uraste pe fratele sau este in moarte si intuneric (I Ioan 2, 9 11). Intr-o astfel de lumina mincinoasa traiesc cei mai multi crestini. Oamenii urasc lumina...