Evanghelia de duminica ni-L arata pe Mantuitorul ca pe un Doctor bun ce da lu mina la doi orbi, vindeca un indracit si tamaduieste toata boala si neputinta in popor. O, ce Doctor mare si bun a fost Iisus Mantuitorul! Pe oriunde ajungea El, bolile si durerile incetau, bolnavii se faceau sanatosi. Mergand, spu neti lui Ioan []Evanghelia de duminica ni-L arata pe Mantuitorul ca pe un Doctor bun ce da lu mina la doi orbi, vindeca un indracit si tamaduieste toata boala si neputinta in popor.

O, ce Doctor mare si bun a fost Iisus Mantuitorul! Pe oriunde ajungea El, bolile si durerile incetau, bolnavii se faceau sanatosi. Mergand, spu neti lui Ioan zicea insusi Iisus ca orbii vad si schiopii umbla, leprosii se curatesc si surzii aud, mortii se scoala si saracilor bine se vesteste (Mt 11, 4-5). Erau sate in tregi unde nu mai era nici o boala, nici un bolnav si nici o durere, caci Iisus trecuse pe acolo si le vindecase. Dar mi nunata putere si lucrare a Man tuitorului nu statea numai in aceea ca El vindeca si bolile cele trupesti. Duhul Dom nului zicea Iisus M-a tri mis sa-i tamaduiesc pe cei zdro biti cu inima, sa vestesc iertare celor robiti si orbilor vedere (Lc 4, 18-19). Mantuitorul tamaduia si inimile, tamaduia orbia si ologia cea sufleteasca si dezlega suflete din robia diavolului. Mantuitorul punea tamaduirea bolilor trupesti in legatura cu tamaduirea cea din launtru, cea sufleteasca a omu lui, de aceea zicea celor tama duiti: Iata, te-ai facut sanatos, de acum sa nu mai pacatuiesti (In 5, 14).

Iisus Mantuitorul e si azi tot acelasi Doctor minunat al sufletelor si trupurilor noastre. Evangheliile ne spun ca bol navii se atingeau de El, caci putere iesea de la Dansul (Lc 6, 19). Prin atingere de Iisus Mantuitorul se vindecau atunci bolnavii. Tot printr-o astfel de atingere ne putem vindeca si noi, printr-o atingere sufleteasca, printr-o atingere cu toata credinta noastra, cu toate lacrimile noa stre, cu toata dorinta, cu toata fiinta si puterea noastra cea sufleteasca. Atingerea cea ade varata de Mantuitorul face si azi minuni. Sunt si azi boli trupesti in fata carora medicii stau neajutorati, [iar] cei ce le poarta se tamaduiesc prin credinta vie si tare in Dumnezeu.

Dar si mai mari sunt mi nunile ce le face atingerea de Mantuitorul in sufletele noa stre. [De] orice boala sufleteasca ai suferi, indata scapi de ea cand te atingi cu adevarat de Mantuitorul. Orice necaz ai avea, orice durere te-ar paste, poti lua indata mangaiere, in tarire si scapare daca te apropii si te atingi de Doctorul cel Mare, de Iisus Mantuitorul. Eu zic ca nu este in aceasta lume om nacajit si nefericit decat acela care nu-L cunoaste pe Man tuitorul si nu se stie atinge de El.

O, ce Doctor minunat avem noi in Iisus Mantuitorul! Insa lumea nu-L cunoaste pe acest Doctor minunat sau, mai bine zis, nu vrea sa-L cu noasca si sa se apropie de El, de aceea satele si orasele sunt pline azi de cumplite boli tru pesti si sufletesti.

Draga...