Noi ne bucuram cand cantam; tinerii nostri se bucura cand canta si au fost numiti cantareti, dar niciodata nu s-a mai pomenit ca duhurile necurate sa fuga la cantarea unui tanar cum era David; la cantarea lui plecau duhurile necurate. In cantarile pe care le cantam si noi, cineva spunea odata despre o pasarica ce []Noi ne bucuram cand cantam; tinerii nostri se bucura cand canta si au fost numiti cantareti, dar niciodata nu s-a mai pomenit ca duhurile necurate sa fuga la cantarea unui tanar cum era David; la cantarea lui plecau duhurile necurate.

In cantarile pe care le cantam si noi, cineva spunea odata despre o pasarica ce canta si ea trista si inchisa in colivie: plansul unora e pretul bucuriei altora .

Fratii mei scumpi si dragi, suntem la o nunta si cantati si voi. Mesele voastre sunt pline de cantari, mesele voastre sunt pline de bunatati.

Dar toate acestea sunt rodul cuiva! Sunt lacrimile cuiva!Sa ne amintim despre o alta familie, nu de mult, nu din Vechiul Testament, ci din vremile noastre, a Parintelui Iosif din Muntii Apuseni, care fusese chemat la Sibiu si care a putut sa spuna si el ca Naomi odata, o, fratii mei dragi:Cantarea mea e scurta, se canta intr-un fel:Mai langa Domnul meu, mai langa El .

O, fratii mei scumpi!Pe-ndepartate cai de-as innoptasi-o piatra capatai dac-as avea,tot fericit as fi si-n vis as glasui:Vreau langa Dumnezeu sa fiu mereu De Parintele Iosif este [vorba]! i-a pierdut sotia. i-a pierdut trei copii. Patru fiinte scumpe [stinse] in bratele lui, una cate una. Sotia a murit pe bratele lui, spunand: Sotul meu drag! .

Copiii au murit pe rand, unul cate unul, spunand: Tatal meu drag! .

O, Parinte Iosife, cine ti-a mai ramas tie? Domnul te-a umplut de amaraciune. Dar a trebuit sa canti cum n-a mai cantat nimeni:Chiar El mi-a fost Dascal l-aceasta cantare,lovindu-ma cu multe necazuri amare Da, cu necazuri amare! O, voi, care nu stiti ce sunt acelea necazuri amare, cantati, fratii mei, cantati cu toata inima, cantati voiosi, dar ganditi-va, in toata bucuria voastra, ca aceasta cantare pe care o cantati a fost platita de cineva cu lacrimi amare.

Din durerile altora au iesit bucuriile voastre!Eu n-am vrut sa vorbesc! N-am venit sa vorbesc la aceasta nunta. Am venit sa-mi vad fratii cu care m-am intalnit sub Cruce. Cu care vreau sa merg pas la pas, pana Acasa.

Fratii mei dragi care v-ati intalnit sub Cruce odata, aveti grija de cei ce au plecat odata cu voi. Sprijiniti-i, stati langa ei, ca sa ajungem impreuna toti in vesnicie.

O, ce bine-i printre voi! O, ce bine-i la umbra voastra! O, ce bine-i s asculti: te bucuri si te inalti, n-ai nici o raspundere.

Dar ce greu e sa vorbesti! Acela ce vorbeste, vorbeste in Numele Aceluia de pe Golgota, de...