In Franta, la Paris, s-a tinut odata un concurs, o intrecere, despre cel mai bun tablou, in care sa se vada toate relele si rautatile ce le face alcoolul. Premiul acestui concurs l-a castigat tabloul e se vede pe fata de alaturi. In acest tablou, pictorul a infatisat alcoolul in chipul unui rege infricosat al []In Franta, la Paris, s-a tinut odata un concurs, o intrecere, despre cel mai bun tablou, in care sa se vada toate relele si rautatile ce le face alcoolul.

Premiul acestui concurs l-a castigat tabloul e se vede pe fata de alaturi. In acest tablou, pictorul a infatisat alcoolul in chipul unui rege infricosat al mortii.

Potrivita asemanare caci cu adevarat, alcoolul stapaneste in lume ca un rege infricosat. Imparatia lui n-are hotar. Intrece toate imparatiile din lume. Nici o imparatie n-are atatia supusi si nici un rege n-are atatia soldati ca regele-alcool.

Precum se vede in chip, acest rege are de o parte, ca emblema, cutitul.

Asta inseamna crimele, omorurile ce le face alcoolul. Cele mai multe batai si omoruri se fac in stare de betie.

De cealalta parte, regele-alcool are ca emblema un cap de om tampit. Asta inseamna ca alcoolul tampeste si indobitoceste pe om. Aproape toti tampitii, habaucii si nebunii sunt jertfele alcoolului.

Ca hlamida (haina regala), regele-alcool are o haina rupta si zdrentaroasa. Asta inseamna saracia si mizeria ce o face alcoolul. Bautura il face pe om calic; pe el si pe copiii lui.

De gat ii atarna ca bratara un streang. Asta inseamna streangul cu care isi fac moarte unii din cei apucati cu bautura. Alcoolul da si cele mai multe sinucideri. Urmasii lui Iuda se recruteaza aproape toti dintre cei apucati cu alcoolul.

Tronul acestui rege se vede asezat pe o gramada de cioburi, de lucruri sparte din care iese praf si fum. Asta inseamna ruina materiala si sufleteasca ce o face alcoolul acolo unde isi asaza scaunul lui. Din om bogat si de omenie, alcoolul face un sarantoc, un misel si prapadit. Din un om sanatos, face un putregai.

La picioarele acestui tron se vede si un sarpe, o vipera. Aceasta este vipera pacatului despre care zice Scriptura: Nu te uita la bautura cand face spuma in pahar, caci pe urma musca ca un sarpe si inteapa ca o vipera (Pilde 23, 31-34). Nimic nu atata asa tare poftele ca alcoolul.

La picioarele acestui tron blestemat se vede si curgand ceva. Sunt lacrimile mamelor, sotiilor, copiilor etc care sufar pe urmele betivilor. Sunt lacrimile copilasilor ce rabda foame si frig in vreme ce tatii lor beau la crasma, beau sanatatea lor beau painea lor...